15 мільярдів кубометрів транзиту з РФ: чи забезпечить це Україну?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Дійсно, транзит готові залишити. Неодноразово заявлялося, що потреба «Газпрому» в транзиті через Україну становить від 10 до 15 мільярдів кубометрів. Для «Газпрому» це, звісно, більш прийнято, ніж використовувати якісь обхідні маршрути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи заяву про те, що РФ готова залишити транзит газу через Україну.

«Річ у тім, що 10-15 мільярдів кубометрів, про які говорять у РФ, недостатньо для нормального функціонування газотранспортної системи, розташованої на території України. Необхідно підтримувати високий тиск у транзитній трубі. Лише завдяки цьому можна буде розраховувати на нормальне постачання всіх українських споживачів», – зазначив Рябцев.

Як мінімум через українську ГТС транзитом мають іти 60 мільярдів кубометрів, критичний мінімум – 40 мільярдів кубометрів.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Десь 40-60 мільярдів кубометрів – це обсяги, необхідні для того, щоб усі українські споживачі отримували газ за нинішньої схеми функціонування», – уточнив експерт.

За його словами, якщо транзит буде нижим за 40 мільярдів кубометрів, то необхідно буде вживати заходів з оптимізації мережі.

«А оптимізація – це виведення експлуатації дуже великих ділянок труби. Другий момент – це модернізація чи навіть будівництво нових станцій, які б дозволили підтримувати необхідний тиск у трубопроводах. Йдеться про тих, хто приєднується до магістральних труб», – резюмував Геннадій Рябцев.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік» транзит російського газу через Україну скоротиться в 10 разів.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: