ПАРЄ висунула Україні важливі вимоги щодо формування ЦВК – нардеп

Читать на русском
ПАРЄ зобов'язала українську владу забезпечити пропорційне представництво в ЦВК фракцій усіх політичних партій у Верховній Раді.
Сергій Соболєв

Моніторинговий комітет ПАРЄ зобов’язав українську владу при формуванні складу Центральної виборчої комісії представити її всіма політичними фракціями Верховної Ради пропорційно.

Про це «Слову і Ділу» повідомив зі Страсбурга член української делегації, народний депутат від фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

За його словами, ввечері 25 січня під час розгляді щорічного звіту ПАРЄ до документа були запропоновані декілька правок.

Сергій СоболєвНародний депутат України

«Одна з них стосується згадування Росії як країни-агресора. Вона була підтримана. Також абсолютною більшістю голосів – майже 95% – була підтримана правка, яка стосується безпосередньо демократичних процесів в Україні. А саме, що при формуванні Центральної виборчої комісії в її складі обов'язково мають бути представники пропорційно кожної політичної фракції парламенту», – пояснив Соболєв.

Він підкреслив, що в документі йдеться «не про внесення кандидатур президентом, а про їх представлення в складі ЦВК за фактом».

За словами Соболєва, «тепер виконання цієї норми Україною буде відстежуватись»: «І якщо українська влада не виконуватиме цю вимогу згідно з рекомендаціями ПАРЄ, цілком імовірні санкції».

Як відомо, Верховна Рада України призначає на посади та звільняє з посад членів ЦВК за поданням президента. В поданні враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у поточному скликанні Верховної Ради України. Кандидатури на посади членів Комісії попередньо обговорюються в депутатських фракціях і групах, а їх призначення проводиться за наявності висновків відповідного профільного комітету Верховної Ради України. При цьому чинне законодавство не передбачає пропорційного представлення політичних фракцій і груп у ЦВК.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», термін повноважень 13 з 15 членів ЦВК сплив. Президент Петро Порошенко 23 січня вніс подання на призначення нових членів ЦВК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: