Доходи борців із корупцією: можливості для Заходу та відповідальність активістів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Була абсолютно політична мотивація запровадження такого кроку. Великою мірою нардепи зіграли роль, адже вони декларувалися першими.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи е-декларування для антикорупціонерів.

«Це, грубо кажучи, така собі своєрідна помста: якщо нас ставлять у таку ситуацію, то й ви декларуйтеся. Мабуть, це було пріоритетним в ухваленні рішення й у такому блокуванні ініціативи щодо скасування е-декларування для активістів. Тим більше сам проект, який був запропонований для антикорупціонерів, неадекватний у частині розширення кола службових осіб. Тому до самого проекту є зауваження», – зазначив Дуда.

Експерт додав, що на сьогодні очевидним є тиск щодо скасування е-декларування з боку західних партнерів, насамперед міжнародних організацій, які надають нам потужну політичну та фінансову допомогу.

Рада 3 квітня спробує скасувати декларації для антикорупціонерів: реакція соцмережЕ-декларування для громадських організацій парламент знову спробує скасувати наступного тижня, 3 квітня.

«Їхня ідея в тому, що не можна порівнювати всіх уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування з представниками недержавного сектора. Це одна з логік», – уточнив політолог.

Проте, за його словами, декларування антикорупціонерів насправді мало би бути вигідним міжнародним організаціям.

«Так вони бачили б ефективність своїх проектів. Чи йдуть гранти до кишені керівникам і виконавцям, чи дійсно витрачаються на антикорупційні проекти», – пояснив Дуда.

«Тому їм було б вигідно й цікаво бачити ці декларації. Але вони виступають проти. Тобто ті, щодо кого може бути вчинене корупційне діяння, якраз виступають проти цього декларування. Тому є всі підстави очікувати, що його скасують», – підкреслив політолог.

На його думку, пропрезидентська фракція та депутати, які орієнтуються на президента, проголосують за закони, що створять нову правову реальність щодо е-декларування активістів.

«Тут є інший варіант, як вийти з ситуації. Ті, хто не задекларував статки, вже третій день живуть під кримінальною статтею, адже за неподання декларації передбачена кримінальна відповідальність. Єдиний вихід для голосування – це декриміналізація статті щодо неподання декларацій активістами. Тобто питання не лише у скасуванні, пріоритетом має бути декриміналізація процесу», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, що в соціальних мережах думають про цю проблему.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: