Долар по 10 і продаж Roshen: скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав Порошенко

Читать на русском

Через рік в Україні відбудуться президентські вибори. Виборча кампанія ще не стартувала, але на крісло глави держави вже націлилися багато політиків. Мовчання поки зберігає чинний президент Петро Порошенко. Оголошувати про участь у виборах заздалегідь він не збирається, а значить, передвиборних обіцянок ще не дає.

Проте рік до виборів – саме час підбивати підсумки виконання обіцянок. «Слово і Діло» пропонує розділити їх на три умовні групи: передвиборчі програмні обіцянки кандидата Порошенка, обіцянки з передвиборчої риторики кандидата Порошенка та обіцянки на посаді президента Порошенка. Наразі розповімо про найлегковажніші заяви – передвиборчу риторику. Адже відомо, що ніколи не брешуть так багато, як перед виборами, під час війни та після полювання.

Половину зі своїх передвиборних обіцянок (10 з 20) президент провалив. Це й не дивно: жодна з цих двадцяти обіцянок не була вписана до передвиборчої програми Петра Порошенка.

Одна з головних обіцянок, про яку постійно нагадують президенту, – продати кондитерську фабрику Roshen. Свій намір Порошенко пояснював тим, що після перемоги на виборах хоче піклуватися «виключно про добробут народу». Це бажання, проте, не допомогло концерну знайти нового власника. В січні 2016 року Порошенко повідомив, що підписав договір про передачу своєї частки в компанії в «сліпий траст». Крім того, президент неодноразово говорив, що продати Roshen дуже складно через війну в Україні.

Виступаючи як кандидат у президенти, Порошенко багато говорив про війну на Донбасі та українську армію. Порошенко навіть обіцяв після перемоги на виборах у першу чергу відвідати Донецьк і Луганськ: «Янукович поїхав до Брюсселя. Це нічого не означало. Ющенко поїхав до Москви, це також нічого не означало. Куди поїде Порошенко? Порошенко поїде до Донецька, Порошенко поїде до Луганська. Мої перші кроки – прибрати озброєних людей з українських вулиць і забезпечити безпеку мирного населення». Незважаючи на цю заяву, Порошенко, як і його попередники, перший візит здійснив за кордон – до Варшави.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, Порошенко обіцяв змінити всю владу в Луганській і Донецькій областях. Кадрові перестановки в обласних військово-цивільних адміністраціях президент проводив, але, на жаль, у нинішніх умовах виконати обіцянку повною мірою неможливо: Росія продовжує підтримувати бойовиків на окупованих територіях і перспективи завершення конфлікту найближчим часом поки немає.

Багато обіцянок, що стосуються Збройних сил України, Порошенко виконав. Наприклад, запроваджене обов'язкове страхування військових, які беруть участь в антитерористичній операції на Донбасі. Президент обіцяв, що сума страховки має скласти 1 млн грн. У 2015 році Міністерство оборони виплачувало в разі загибелі військового допомога в розмірі 500-разового прожиткового мінімуму. Наприкінці листопада 2017 року – вже в розмірі 750-разового прожиткового мінімуму, а на 1 січня допомога становить 1,3 млн грн (навіть більше, ніж обіцяв Порошенко).

Крім того, Порошенко заявляв, що в зоні АТО перебуватимуть тільки добровольці на контрактній основі, строковиків туди не посилатимуть. У жовтні 2016 року глава держави анонсував, що до кінця місяця ЗСУ повністю перейдуть на контрактний принцип комплектування. Станом на 20 лютого цього року жоден солдат строкової служби до служби до зони АТО не залучався, заявили в Міноборони.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв побудувати в Житомирі фонтан «краще вінницького»Сказано 12 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Обнадіював українців Порошенко й щодо курсу гривні: «Ми повернемо курс. Повернемо щонайменше до економічно обґрунтованого. Курс не має бути більшим, ніж 10 (гривень – ред.)». Однак гривня «полетіла» далеко від обіцяного: на сьогодні, 28 березня, долар коштує 26,3 гривні.

Має шанси на успіх обіцянка президента прибрати тиск органів контролю на підприємства. У червні 2014 року, коли Порошенко офіційно став президентом, Верховна Рада схвалила закон, що обмежує втручання посадових осіб у підприємницьку діяльність. Крім того, був запроваджений мораторій на проведення перевірок бізнесу. Ще низку змін, спрямованих на зниження тиску на бізнес, Кабінет міністрів схвалив у травні минулого року. 300 регуляторних актів для контролю бізнесу були скасовані в грудні.

До 2025 року, згідно з обіцянкою Порошенка, Україна має стати членом Європейського Союзу. За словами Порошенка, є відчуття, що «Європа заборгувала Україні», й цим потрібно скористатися. «Це вікно можливостей буде відкритим недовго. За цей короткий період потрібно продемонструвати рішуче налаштування в проведенні реформ для того, щоб отримати перспективу членства», – зазначив він. Зараз між Україною та ЄС діє Угода про асоціацію, а також безвізовий режим. Про членство України в Союзі європейські чиновники поки говорять неохоче.

Загалом перед виборами 2014 Порошенко дав 20 позапрограмних обіцянок, з яких лише чотири вдалося виконати, а більшість (10) були провалені.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки Петро Порошенко давав у своїй передвиборчій програмі.

Читайте також про обіцянки Порошенка за час президентської каденції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: