Стало відомо, чи підвищать ціну газу для населення

Читать на русском
Кабінет міністрів України ухвалив рішення не підвищувати ціну на газ для населення з квітня. Раніше МВФ наполягав на тому, що вартість блакитного палива потрібно підняти.

Кабінет міністрів України ухвалив рішення не підвищувати ціну на газ для населення з квітня.

Відповідна постанова була ухвалена на засіданні уряду в середу, 28 березня, пише «Слово і Діло».

Неекономне споживання: чи правий МВФ і за яких умов можна підвищити ціни на газ?У МВФ вважають, що різниця в цінах на газ на українському ринку є причиною корупції та неекономного споживання, тому їх необхідно підвищити. Наскільки обґрунтована позиція, оцінили експерти.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту постанови, документ передбачає продовження спеціальних зобов'язань національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» з продажу облгазам і теплокомуненерго природного газу без зміни ціни до 1 червня.

Автори постанови зазначають, що переговори з Міжнародним валютним фондом про підвищення ціни на газ тривають, у той час як дія спеціальних зобов'язань для «Нафтогазу» закінчується 1 квітня, в зв'язку з чим виникла необхідність її продовження.

Нагадаємо, зараз ціна газу для населення становить 4942 гривні за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, – 6958 гривень за тисячу кубометрів. Питання визначення ціни газу для потреб населення є предметом переговорів України з МВФ. Представники Фонду наполягають на тому, що вартість блакитного палива має вирівнятися (піднятися) до рівня імпортного паритету.

Наразі приведення ціни на газ до імпортного паритету відповідає її підвищенню приблизно на 30%.

Раніше стало відомо, чого вимагав «Газпром» на переговорах із «Нафтогазом».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: