Неекономне споживання: чи правий МВФ і за яких умов можна підвищити ціни на газ?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

З точки зору ринку, краще мати одну ціну. Але цінова реформа мусить проводитися паралельно з регуляторними реформами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи обґрунтування МВФ з приводу необхідності підвищення цін на газ для населення, щоб запобігти корупції та сприяти економії.

Цінова реформа

«Ми мусимо створити умови притоку капіталу для компаній. А дотепер підняття цін було просто джерелом підвищення добробуту «Укргазвидобування» та видобувних компаній. У них різко зросли статки», – зазначив Дяченко.

Він уточнив, що мусять бути механізми боротьби з падінням рівня життя населення, при тому, що це не дотації, тому що дотації як джерело ринкових реформ є неефективними.

«Підняли ціни на газ, значить, мають зайти додаткові трейдери з додатковим ресурсом. Розширили ринок, на перспективу диверсифікували джерела постачання, підвищили якість. І в досяжній перспективі, 5 років, ціни почали падати за рахунок насиченості ринку. Це схема роботи», – пояснив експерт.

За його словами, підвищення може бути лише початковим етапом залучення інвесторів.

«Потім уже інвестори масово заходять, працюють, насичують ринок, вкладають у виробництво, видобуток. Ринок насичується, а ціни взагалі починають падати», – констатував він.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак у нас цей етап реформ просто опускається й напряму піднімають ціни, продовжив фахівець.

«У підсумку в чиновників видобувної галузі просто зростають статки, а населення має проблеми», – наголосив Дяченко.

Економія ресурсу та зловживання

З точки зору економії ресурсу, підвищення цін на газ уже нічого не дасть, підкреслив він.

«Якби ціни не були високими, а ми робили їх високими, тоді так. А в нас змінюють із високих на дуже високі. Ціни вже достатньо високі, щоб стимулювати економію. Це однозначно», – додав енергетик.

«І для людей, і для підприємств існує стимул економити. Щоб економити, піднімати ціни далі точно не потрібно, тому тут у МВФ не зовсім правильна позиція», – акцентував фахівець.

Щодо зловживань та корупції, то, на його думку, це має місце.

«Там де є різниця цін, там є зловживання. Нещодавно були оприлюднені дані щодо «мертвих душ». Це одна зі схем і в цьому є правда», – зазначив він.

Єдина ціна газу

З точки зору ринкових реформ, дійсно потрібно вирівняти ціни для промисловості з населенням, уточнив енергетик.

«У розвинутих країнах населення платить узагалі на 15% більше за промисловість, оскільки промисловість – кращий споживач. З електроенергією те ж саме. Ціни потрібно вирівнювати, але це мусить супроводжуватися системними реформами із залученням інвестицій. Цього в нас немає. Поки ми маємо лише боротьбу з малим та середнім бізнесом», – пояснив експерт.

Він додав, що при цьому вирівняти ціни можна, не підвищивши їх для населення, а знизивши для промисловості.

«Питання не в єдиній ціні, а в тому, що єдина ціна – це лише частина реформ», – резюмував Сергій Дяченко.

Як відомо, в МВФ вважають, що різниця в цінах на газ на українському ринку є причиною корупції та неекономного споживання, тому їх необхідно підвищити.

Президент переконаний, що з МВФ вдасться домовитися.

Додамо, в 2017 році прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: