Стало відомо, чого вимагав «Газпром» на переговорах із «Нафтогазом»

Читать на русском
Російський монополіст Газпром, як і раніше, відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу в двох комерційних спорах із Нафтогазом.

Російський монополіст «Газпром», як і раніше, відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу в двох комерційних спорах із «Нафтогазом».

Як інформує «Слово і Діло», про це заявляє прес-служба групи «Нафтогаз».

Стало відомо, як Україна стягне заборгованість із «Газпрому»Український Мін'юст розробив схему, спрямовану на забезпечення виплати російським монополістом Газпромом Нафтогазу України 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

«Минулого тижня «Нафтогаз» і «Газпром» зустрілися, щоб обговорити наступні кроки, після того як Стокгольмський арбітраж виніс рішення в двох великих провадженнях на користь української компанії», – йдеться в повідомленні.

«Під час зустрічі російський газовий монополіст пояснив, що відмовляється поновлювати поставки газу до України, попри рішення щодо контракту на поставку, яке трибунал ухвалив у грудні минулого року», – повідомляє компанія.

«Газпром» також не підтвердив, що заплатить 2,6 мільярда доларів відповідно до лютневого рішення в транзитній справі», – додає «Нафтогаз».

Українська компанія наголосила, що обидва рішення є остаточними та зобов’язуючими для «Газпрому».

«Натомість російська компанія запропонувала внести зміни до контрактів або розірвати їх, і таким чином скасувати рішення трибуналу. Обидва варіанти є прямим порушенням та нехтуванням рішеннями Стокгольмського арбітражу. «Нафтогаз» вважає таку позицію неприйнятною й відхилив пропозиції «Газпрому», – інформує компанія.

«Відмова «Газпрому» виконувати чинні рішення авторитетного міжнародного арбітражу в комерційних справах ставить під сумнів довіру до цієї компанії як до партнера європейської газової галузі. А невиплата присуджених трибуналом коштів свідчить про високу ймовірність невиконання «Газпромом» контрактів і щодо інших контрагентів», – заявив головний комерційний директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Наголошується, що Стокгольмський арбітраж мав юрисдикцію для ухвалення таких рішень у межах справ за контрактами між «Газпромом» та «Нафтогазом».

«Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні», – інформує компанія

«Нафтогаз» очікує на відповідь «Газпрому» на запит «Нафтогазу» щодо перегляду тарифу та використання української ГТС для транзиту російського газу до ЄС після завершення чинного контракту в 2019 році», – йдеться в повідомленні.

У Twitter «Нафтогазу» також зазначається: «На загальному тлі репутаційних втрат РФ за останні місяці небажання «Газпрому» виконувати судове рішення не виглядає чимось надзвичайним. Але, на відміну від отруєння в Лондоні, це небажання матиме не лише моральні, а й цілком матеріальні наслідки».

Як повідомлялося, компанії «Газпром» і «Нафтогаз України» офіційно розпочали переговори про розірвання контрактів на поставку й транзит газу.

Нагадаємо, російський концерн «Газпром» приступає до розірвання всіх раніше укладених з Україною контрактів.

Як відомо, всі активи російського «Газпрому», які перебували на території України, вже конфісковані на користь державного бюджету.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: