Стало відомо, як Україна стягне заборгованість із «Газпрому»

Читать на русском
Український Мін'юст розробив схему, спрямовану на забезпечення виплати російським монополістом Газпромом Нафтогазу України 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

Український Мін'юст розробив схему, спрямовану на забезпечення виплати російським монополістом «Газпромом» «Нафтогазу України» $2,6 млрд відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

Як інформує «Слово і Діло», про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі телеканалу «Прямий».

Арешт активів «Газпрому»: що вони собою являють і що є справді ціннимМін'юст заявив про арешт усіх активів Газпрому в Україні на суму 3,8 мільйона доларів і має намір домагатися арешту закордонних активів монополіста. В ситуації розбирались експерти.

«Щодо активів на території інших країн, у нас вже є план, який я не буду озвучувати, тому що це має бути сюрпризом для боржника», – сказав він.

Міністр юстиції нагадав, що 100 млн грн вже стягнуто з «Газпрому» до державного бюджету України.

«У «Газпрому» дуже багато активів, і ми про них знаємо, ми їх ідентифікували ... Нам відомо, в яких країнах є найбільша кількість активів. Вони більш ніж покривають борг, який є в «Газпрому» перед «Нафтогазом». Процес виконання такого рішення досить простий і чіткий», – додав міністр.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

28 лютого 2018 року «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю спірних питань контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсацію за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить $2,6 млрд на користь «Нафтогазу».

2 березня компанія «Газпром» почав негайну процедуру розірвання контрактів із Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» на поставку та транзит газу в Стокгольмському арбітражі.

5 березня «Газпром» офіційно направив повідомлення до «Нафтогазу України» про початок процедури розірвання контрактів на постачання та транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

Крім того, 13 березня Київський апеляційний господарський суд відмовив «Газпрому» в задоволенні скарги на штраф Антимонопольного комітету України в 171 млрд грн, накладений на російську компанію. Українське відомство оштрафувало «Газпром» ще в 2015 році за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: