Чехія перевірить версію про можливе виробництво в країні «Новачка»

Читать на русском
Президент Чехії доручив голові Служби безпеки і інформації перевірити версію про можливе виробництво в країні групи нервово-паралітичних речовин «Новачок»

Президент Чехії Мілош Земан доручив голові Служби безпеки і інформації (СБІ) Міхалу Коуделці перевірити версію про можливе виробництво в країні групи нервово-паралітичних речовин «Новачок», якими були отруєні екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль та його донька.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомили в прес-службі президента Чехії, пише DW.com.

Справа Скрипаля: терпіння щодо Путіна на межіМіністр оборони Великої Британії Гевін Вільямсон заявив, що світ об'єднався навколо позиції Лондона щодо отруєння колишнього агента Сергія Скрипаля, а також про те, що терпіння щодо президента Росії Володимира Путіна на межі.

СБІ належить відзвітувати про те, чи міг отруйний газ розроблятися або зберігатися - в науково-дослідних цілях або для його подальшого виробництва - на території країни.

Раніше прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова заявила, що джерелом речовини «Новачок» може бути ряд країн, серед яких Словаччина, Чехія, США і сама Великобританія. За її словами, в цих країнах з кінця 90-х років велися дослідження з цієї тематики.

У зв'язку з цим Міністерство закордонних справ Чехії викликало посла РФ для дачі пояснень.

Як повідомлялося один з розробників «Новачка», який емігрував до США, російський хімік Віл Мірзаянов в інтерв'ю британській газеті The Telegraph розповів, що створити цю речовину могла тільки Росія, яка ніколи б не видала її формулу.

Нагадаємо, 4 березня в Великобританії у торговому центрі в місті Солсбері невідомою речовиною були отруєні колишній полковник ГРУ Скрипаль і його дочка Юлія. Провину за отруєння Лондон поклав на Росію і оголосив про висилку 23 російських дипломатів. Росія, зі свого боку, звинувачення відкидає.

Також про висилку російських дипломатів через «справу Скрипаля» заявила низка західних країн.

Зокрема Україна висилала 13 російських дипломатів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: