День Національної гвардії: що обіцяють українські політики

Читать на русском
В Україні сьогодні День Національної гвардії. Обіцянки політиків на цю тему – в матеріалі Слова і Діла.
Слово і Діло

В Україні сьогодні відзначають День Національної гвардії. У 2014 році це військове формування одним із перших стало на захист країни від агресії.

Нацгвардія була створена ще в 1991 році, проте через дев'ять років її розформували. Закон про відновлення Національної гвардії був ухвалений Верховною Радою 13 березня 2014 роки після звернення в. о. президента України Олександра Турчинова в рамках відповіді на російську агресію в Криму та на Донбасі. «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки щодо функціонування структури давали українські політики.

12 березня 2014 року тоді ще голова Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій заявив, що Нацгвардія налічуватиме 20 тисяч людей особового складу. Відразу після ухвалення закону про відновлення структури Парубій повідомив, що до лав Нацгвардії вступили 40 тисяч добровольців.

Багато обіцянок щодо Національної гвардії давав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. У травні 2014 році міністр пообіцяв замовити для Нацгвардії серію бойових броньованих машин «Дозор»: «Відмінна харківська розробка. Дуже своєчасна. Беремо на випробування перші машини й будемо замовляти серію». Машини міністру сподобалися, але за два роки їх так і не закупили. В липні 2016 року в МВС повідомили, що закупівля «Дозорів» не відбувалася й не планується.

Набагато краще вийшло в Авакова забезпечити підрозділи Нацгвардії бронежилетами й касками. Таку обіцянку міністр дав у липні 2014 року, до січня 2015-го військові частини отримали необхідну екіпіровку.

Не вийшло в голови МВС збільшити витрати на будівництво житла для нацгвардійців у державному бюджеті на 2018 рік. «У бюджеті країни закладені гроші на будівництво житла для поліцейських, гвардійців, прикордонників, рятувальників і, звичайно, військових. Цього року більше, ніж минулого, наступного року – більше, ніж цього», – обіцяв Аваков. Однак у держбюджеті-2018 на будівництво або купівлю житла для військовослужбовців Нацгвардії було закладено 200 млн грн, як і в 2017 році.

Неприємна історія, пов'язана з Національною гвардією, сталася в сина Авакова Олександра. Наприкінці 2014 року Міністерство внутрішніх справ закупило партію тактичних рюкзаків за завищеною ціною у фірми, пов'язаної з Олександром Аваковим. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв про наміри завершити розслідування цієї справи в жовтні 2016 року. «Ми провели слідство й встановили, що ці рюкзаки не відповідають встановленим вимогам: тканина не та, літраж не той і ціни, відповідно, мають бути іншими. Я думаю, що ми в жовтні проінформуємо суспільство про завершення справи з хештегом «рюкзаки Авакова», – сказав він.

Однак досудове розслідування продовжилося й у грудні, а влітку минулого року очільник САП повідомив, що достатніх доказів, щоб повідомити комусь про підозру, немає.

Наприкінці минулого року сина Авакова затримали за підозрою в розкраданні коштів. У зв'язку з цим у парламенті була зареєстрована постанова про відсторонення голови МВС від посади. Народний депутат Хвіча Мепарішвілі заявив, що не голосуватиме за цю постанову. 7 листопада під час розгляду документ набрав лише 31 голос «за». Мепарішвілі, як і обіцяв, висловився проти.

Із корупцією в Національній гвардії бореться нардеп Андрій Білецький. 14 січня минулого року він обіцяв передати до військової прокуратури факти корупційної складової структури. «У нас уже є докази того, що ця система краде кожну третю гривню. Скоро я буду готовий оприлюднити ці факти», – заявив депутат. І дійсно вже через три дні Білецький передав першу частину доказів головному військовому прокурору Анатолію Матіосу.

Нагадаємо, за час проведення антитерористичної операції на Донбасі загинули 212 бійців Національної гвардії України.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: