Нацбанк утилізував старих банкнот майже на 50 мільярдів гривень

Читать на русском

Новий голова Національного банку України Яків Смолій вирішив скоротити кількість копйок на руках українців і подбати про те, щоб купюри не так швидко зношувалися. Для цього Нацбанк повідомив про рішення припинити карбування монет 1, 2, 5 і 25 копійок і перейти на округлення сум покупок із 1 липня 2018 року.

Копійки залишатимуться в обігу, просто не карбуватимуться нові. Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу (гривня й у подальшому дорівнюватиме 100 копійкам).

Для спрощення розрахунків із 1 липня 2018 року запроваджують округлення загальної суми покупки: сума, яка закінчується від 1 до 4 копійок, округлюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок; сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, округлюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Монети замість паперових гривень: навіщо це робиться та як позначиться на інфляції?Національний банк України випустив нові монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, які згодом мають замінити банкноти. Що про це думають експерти?

Покупці, як і раніше, можуть розраховуватися копійками й вимагати решти. При безготівкових розрахунках округлення не здійснюватиметься. Населення й надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торгова мережа – встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 копійок.

Водночас Нацбанк випустив нові монети номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, які згодом мають замінити банкноти.

«Скорочення кількості банкнот номіналами 1 і 2 гривні й монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок в обігу відбуватиметься в основному внаслідок припинення додаткового поповнення ними грошового обігу й одночасно вилучення зазначених банкнот і монет з обігу природним шляхом, а також їх фізичної втрати і використання не за призначенням. Терміни вилучення банкнот і монет зазначених номіналів є необмеженими», – повідомили в Нацбанку.

За даними регулятора, після припинення друку банкнот номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень, а також випуску монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок до 2020 року кількість монет на одну людину, що перебувають в обігу, зменшиться на 60%, а кількість банкнот – на 40%.

У 2017 році Нацбанк утилізував зношених і пошкоджених гривневих банкнот на суму 48 млрд 355,5 млн грн. Про це УНН повідомили в Нацбанку.

Як не дивно, але швидше за інші зношуються не дрібні купюри, а банкноти по 50, 100 і 200 гривень. Довше за всіх «тримаються» п'ятисотки.

Старі банкноти приносять до банків або ж вони вилучаються в магазинах і банках, а потім здаються до Нацбанку, де їх утилізують.

Детальніше – на інфографіці.

З обігу вилучили й знищили близько 800 мільйонів зношених банкнот. Швидше стають непридатними для використання купюри по 50, 100 та 200 гривень.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк припинить додатково поповнювати грошовий обіг банкнотами номіналом 1 та 2 гривні.

До 2020 року кількість монет на одну людину, що перебувають в обігу, зменшиться на 60%, а кількість банкнот – на 40%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: