Депутати-власники нагородної зброї: хто насправді має право на такий вид нагород?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Нагородна зброя є таким самим видом нагороди, як орден, почесна грамота тощо. Нагородна зброя вручається людині за якісь особливі заслуги перед державою, перш за все в справі захисту нацбезпеки України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи ситуацію з наданням нагородної зброї політикам та її застосуванням.

«Нагородну зброю перш за все потрібно регламентувати. Ця зброя має бути нагородою лише для військовослужбовців усіх військових формувань України. Журналісти, депутати, чиновники не мають права отримувати нагородну зброю», – зазначив Грабський.

За всіх заслуг і дійсно важливої ролі волонтерів, їх це також стосується, додав він.

«Хочеш отримати нагородну зброю – служи в армії. Все», – уточнив експерт.

«Нагороджувати волонтерів також не слід. Це має бути нагорода винятково для тих, хто носить погони», – підкреслив він.

Скільки Україна витрачає на державні премії та нагороди?Лише на виготовлення державних нагород Україна за весь період незалежності витратила 20,5 мільйонів гривень.

На жаль, у нас не прописані основні норми законів, коли й де можна застосовувати зброю, звернув увагу експерт.

«Навіть якщо зброя застосовується з метою самооборони, то законодавство виписане в такий спосіб, що якщо людина, проти якої застосували зброю, залишиться в живих, за нормального підходу саме той, хто стріляв, навіть якщо захищався, отримає покарання», – пояснив він.

За його словами, це ще один фактор того, чому нагородна зброю має бути прерогативою лише військовослужбовців.

«Тому що нагородна зброя має зберігатися належним чином. Всі штаби, військові установи мають кімнати для зберігання такої зброї. Така зброя має зберігатися в місцях, де вони проходять службу, де є певні правила. Це не бойова зброя, застосовувати її з метою самооборони – пережиток минулого. Жодна цивілізована країна світу не має такого виду нагород, як нагородна зброя», – резюмував Сергій Грабський.

Раніше ми писали, як змінилися правила нагородження зброєю цивільних.

Скільки Україна витрачає на державні премії та нагороди – в нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: