Чим обернеться для РФ отруєння Скрипаля та що це означає для України?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Фактично, НАТО та ЄС створили певну антиросійську коаліцію. Точніше, група країн, які готові запровадити санкції та інші дипломатичні дії проти РФ, уже зібралася.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи загострення відносин між РФ та Великою Британією в зв'язку з отруєнням Скрипаля.

«Річ у тім, що крім Скрипаля, є відомості про отруєння й інших людей. Підключилися США. Але з іншого боку, ескалація з РФ не буде дуже швидкою. Європейці зазвичай дуже довго думають, але процес стає незворотнім», – зазначив Горбенко.

Велика Британія оголосила про заходи проти РФ через отруєння Скрипаля: що пишуть у соцмережахТереза Мей оголосила про висилку російських дипломатів із Британії. Крім того, відкликане запрошення для голови МЗС РФ Сергія Лаврова.

Путін дедалі глибше занурюється в свою політику, додав він.

«Якщо повернутися в історію, кримську війну, коли помер імператор Микола, на цьому було все. В цій ситуації росіяни входять у той режим, коли так закінчити вже буде практично неможливо», – уточнив експерт.

«Вже дуже сильно вони налаштовують проти себе навіть тих, хто міг би піти на якесь згладжування. Більше жодних згладжувань не допустять. Методом підкупу ще якось намагаються скасувати санкції, але через такі випадки, як зі Скрипалем, тим, що відбувається в Сирії, та й в Україні, процес для РФ стає незворотнім», – підкреслив він.

За його словами, найти в тій же Британії тепер якихось своїх прихильників буде дуже складно.

Отруєння Скрипаля унеможливлює для Росії кілька речей. Шантаж на кшталт «а давайте ми підемо з Донбасу, ви про Крим не говоріть і все буде добре» уже нереалістичний.

«А саме це було можливим. Але після того, як вони отруїли Скрипаля, до цього вже повернутися неможливо. Питання Криму тепер стоятиме завжди. Як і Донбасу, і Сирії, і багато інших. Просто тому що Захід зрозумів усе. Є подія – отруєння. Подію заперечувати не можна. Британцям потрібно буде відповісти, інакше вони виглядатимуть слабкими. Так це й працює, а Путін це розуміє», – пояснив політолог.

Можливо Путін спеціально пішов на ескалацію ситуації, йому хотілося знову військових дій, наголосив він.

«Але, як кажуть у психології, вся система Росії поступово скочується до суїциду. Вони знають, що неправі, й усе одно всіляко ескалують ситуацію», – резюмував Андрій Горбенко.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що в соціальних мережах думають про загострення відносин між Британією та Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: