Земля та пільги на ПДВ: що українські політики обіцяли фермерам

Читать на русском
Українські аграрії планують завтра провести акцію протесту. Слово і Діло вирішило проаналізувати, що політики обіцяли зробити для них.
Слово і Діло

Завтра, 15 березня, аграрії планують перекрити траси в шести областях України. У громадській організації «Всеукраїнська аграрна рада» повідомили, що акція протесту планується через податкову політику влади.

Зокрема, зміни до Податкового кодексу скасували відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. За словами аграріїв, такі дії шкодять малим і середнім сільгоспвиробникам і можуть привести до більш ніж 6 млрд грн збитків. Крім того, від Верховної Ради вимагають підтримати законопроект, що передбачає збереження експортного відшкодування ПДВ для олійних культур.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, що українські чиновники та політики обіцяли зробити для фермерів і розвитку агропромислового комплексу.

Згідно з програмою діяльності уряду, профільний міністр Тарас Кутовий, який, нагадаємо, в травні минулого року подав у відставку, зобов'язаний запровадити програми державної підтримки фермерських господарств. Програми мають передбачати спрощення системи оподаткування, пільгове кредитування, створення умов для використання державної інфраструктури, забезпечення доступу до внутрішніх ринків збуту та сприяння експорту продукції сільськогосподарського виробництва.

Минулого року була створена концепція розвитку фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки (створити її обіцяв прем'єр міністр Володимир Гройсман), на яку планується виділяти 1 млрд грн щорічно. На цей рік на програму «Фінансова підтримка заходів у агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» передбачено 66 млн грн.

Крім того, як і обіцяв Гройсман, на підтримку фермерства на 2018 рік до проекту бюджету заклали 1 млрд грн. «Аграрний комплекс формує 12% ВВП країни. Це хороший показник, але я переконаний, що ми здатні на більше. Маємо розвивати малий і середній бізнес на селі – українське фермерство», – зазначив прем'єр.

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка планує реалізувати проект «500 успішних господарств Львівщини»Сказано 29 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Багато обіцянок щодо реформи аграрного сектора давали народні депутати. Багато з них внесли відповідні пункти до своїх передвиборчих програм. Наприклад, Олександр Домбровський обіцяв домагатись ухвалення законів про підтримку розвитку агропромислового комплексу. В травні 2016 року в парламенті він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств».

Максим Бурбак свою передвиборчу обіцянку провалив: він заявив, що відстоюватиме розвиток фермерства, малого та середнього бізнесу в аграрному секторі. Однак у 2016 році не голосував за законопроект щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств». Зате цей документ підтримав нардеп Олександр Герега, який пообіцяв створювати умови для розвитку фермерства.

Про фермерів та агропромислову галузь любить говорити з трибуни Верховної Ради Олег Ляшко. У березні минулого року нардеп заявив, що Радикальна партія ініціює зміни до Конституції, що закріплюють фермерські господарства як головну форму власності на землях сільськогосподарського призначення. «Давайте закріпимо на рівні Конституції, що головна форма господарювання в Україні на землі – це фермерські господарства. І назавжди знімемо питання, хто має бути господарем на українській землі», – підкреслив Ляшко.

Вже через десять днів після цієї заяви в Раді з'явився проект закону «Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств». Крім того, в травні 2017 року лідер «радикалів» обіцяв внести до Конституції зміни щодо фермерства як основи аграрного устрою України.

Не забуває про аграріїв і «Батьківщина». В 2016 році фракція розробила пакет законопроектів про підтримку українського сільського господарства, серед них, наприклад, законопроект «Про розвиток сільського господарства та сільських територій у 2017-2022 роках (інтегральне село)», в якому «Батьківщина» запропонувала свою стратегію вирішення проблеми сільської місцевості.

У 2016 році Юрій Бойко заявив, що «Опозиційний блок» домагатиметься ухвалення в парламенті проекту змін до Податкового кодексу щодо підтримки фермерів: «Наша програма зрозуміла – ми будемо домагатися змін до Податкового кодексу, які дозволять працювати фермерам, а не отримувати додаткові прибутки землетрейдерам. Тому що вирішення цього питання – це життя людей, які працюють на землі». В результаті фракція голосувала за включення до порядку денного роботи Ради відповідної ініціативи.

Обіцянку на перспективу дав наприкінці минулого року нардеп Олександр Вілкул. За його словами, після перемоги на виборах «Опоблоку» аграрії отримають пільгу на оплату ПДВ.

Нагадаємо, Верховна Рада України провалила голосування за закон про стимулювання діяльності дрібних фермерів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: