План Меркель. Німеччина відмовляється від російського газу

Читать на русском
Німеччина має намір радикально переглянути свою енергетичну політику, включаючи плани із закупівлі за кордоном викопних видів палива.

Німеччина має намір радикально переглянути свою енергетичну політику, включаючи плани із закупівлі за кордоном викопних видів палива.

Про це повідомляє Deutsche Welle, пише «Слово і Діло».

Спір «Нафтогазу» та «Газпрому»: що вирішив Стокгольмський арбітраж і в чому побоюванняПрезидент України назвав рішення Стокгольмського арбітражу історичною перемогою. Оцінили спір Нафтогазу та Газпрому експерти.

Новий Кабінет міністрів Німеччини на чолі з Ангелою Меркель планує форсувати розвиток відновлюваної енергетики, прискорити відмову від вуглеводневого палива та диверсифікувати джерела його поставок.

Згідно з планом, у найближчі 12 років частка енергії сонця, вітру та біомаси у виробленні електроенергії в Німеччині має бути збільшена вдвічі. Наразі поновлювані джерела забезпечують 33% енергоспоживання, а до 2030-го цей показник планують збільшити до 66%.

У 2019-2020 роках Німеччина планує збільшити генеруючі потужності як вітропарків на суші, так і фотовольтаїки, що дорівнює приблизно 7-8 атомним електростанціям.

План передбачає також скорочення газової генерації, яка зараз забезпечує 12% енергобалансу країни.

Монополізація газового ринку: чи можуть заблокувати «Північний потік-2»У Молдові та Україні виступили проти Північного потоку-2. Петро Порошенко заявив, що проект небезпечний для Європи. Про те, чи можна перешкодити реалізації проекту, розповіли експерти.

Новий уряд Німеччини також має намір проголосити національної метою скорочення енергоспоживання до 2050 року на 50 відсотків. Досягнення такої амбітної мети мають забезпечити енергозбереження та підвищення енергоефективності у всіх сферах життя.

«Це погана новина для «Газпрому», який, обґрунтовуючи, наприклад, необхідність «Північного потоку-2», виходить із зростання або хоча б стабільного енергоспоживання й, зокрема, використання природного газу в Німеччині та загалом в ЄС», – ідеться в матеріалі.

Про розвиток газового співробітництва з Росією, в тому числі про будівництво трубопроводу Nord Stream 2, в плані Меркель не йдеться.

Як відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення на користь «Нафтогазу» за ключовою вимогою української сторони в рамках спору за контрактом на транзит російського газу до країн Європи.

2 березня «Газпром» заявив, що готовий розірвати газові контракти з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: