Монополізація газового ринку: чи можуть заблокувати «Північний потік-2»

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Будівництво «Північного потоку-2» підтримують усі країни, від яких залежить ухвалення будь-яких рішень у Раді ЄС. Кількість їхніх голосів у Раді ЄС становить більш ніж 65%. Це Німеччина Австрія, Нідерланди, Франція, Велика Британія через свої компанії, також залучені фінські та шведські компанії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи будівництво «Північного потоку-2».

«У нас є певний дедлайн, який визначається терміном закінчення двох контрактів між «Газпромом» і «Нафтогазом» на постачання та транзит. Якщо до кінця цього терміну в нас не буде незалежного оператора ГТС із кваліфікованим керівництвом і чіткої структури активів, а в оператора не буде підписаної угоди про співпрацю в модернізації системи з відомим у світі оператором, розраховувати на транзит російського газу через Україну не слід», – зазначив Рябцев.

Практично вся Центральна Європа за «Північний потік», додав експерт.

Крім того, він уточнив, що юристи Ради Європи підтвердили відсутність будь-яких перешкод будівництву трубопроводу.

«Йдеться про те, що оскільки трубопровід є транзитним, то в праві ЄС відсутні будь-які пункти, відповідно до яких Рада ЄС може запроваджувати будь-які обмеження або правила для трубопроводу», – підкреслив Рябцев.

За його словами, єдина умова полягає в тому, що він не має проходити через території країн ЄС.

#Нафтогазпереміг. Україна виграла суд у «Газпрому»Стокгольмський арбітраж зобов'язав російську компанію Газпром доплатити Нафтогазу України $ 4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту.

«А він іде навіть в обхід морської економічної зони. Данці виступали проти, навіть закон ухвалили, й вони домоглися того, що «Газпром» пустить трубу в обхід морської економічної зони Данії», – пояснив фахівець.

Він додав, що це кілька десятків зайвих кілометрів, отже, це просто більше замовлення для німецьких постачальників і фінських монтажників.

«Так, балтійські країни проти. Але труба йде поза їхніми територіями. Вони нічого не можуть зробити з цього приводу», – констатував Рябцев.

За його словами, є ще один нюанс, який полягає в тому, що будівництво ведуть приватні компанії.

«Національні уряди за законодавством своїх країн не можуть впливати на ведення підприємницької діяльності», – акцентував енергетик.

Тобто в результаті немає навіть правових підстав для того, щоб перешкоджати проекту, наголосив експерт.

«Незрозуміло, чому політики досі намагаються апелювати до Німеччини та інших країн із вимогою закрити «Північний потік-2». Це виглядає безглуздо й говорить про те, що в нас не розуміють, що відбувається насправді. А нерозуміння механізму ухвалення рішень в ЄС – це незнання інституційних основ ЄС», – резюмував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, в Молдові виступили проти реалізації проекту.

Як відомо, «Північний потік-2» передбачає будівництво та роботу двох магістралей газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: