«Нафтогаз» vs. «Газпром»: які проблеми розкрила газова криза?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Почалося все з того, що РФ не лише відмовилася продавати газ. За додатковим договором до контракту, РФ ще й знизила тиск у ГТС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи ситуацію з «Газпромом» та зниження тиску в ГТС.

«Усі почали здіймати паніку, коли РФ знизила тиск у ГТС. Але є відкритий транзитний договір, де зазначено, що тиск на рівні 60-65 дотримується в умовах добового відбору, а не транзиту. Тобто, коли йде паралельно транзит газу, він може бути нижчим. І це вже проблема внутрішньої системи української ГТС, яка існувала завжди», – зазначив Корольчук.

«Чому не було тиску? Тому що система ГТС розросталася з часом, передбачала наповнення, певний баланс, тиск 50. Все, що нижче, – це вже навантаження на систему, буде менший тиск», – підкреслив він.

«Грубо кажучи, в нас навантаження 32 мільярди. Це майже вдвічі менше. Відповідно, сильне навантаження», – додав експерт.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

На його переконання, маленька криза, що відбулася, розкрила проблеми, які є сьогодні в українській ГТС.

«Усі попередні роки нам просто щастило. Ми пережили їх без криз, тому що не було сильних морозів. В Європі було тепло, в РФ також було не дуже холодно. А цього року кілька днів – і все, у нас ледь не катастрофа. Тому ми навіть не змогли підняти достатньо обсягів газу, щоб компенсувати цю різницю за транзитом. Усе це відбулося через те, що в системі був низький тиск», – пояснив Корольчук.

Крім того, за його словами, ця ситуація показала ще одне слабке місце України.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Він уточнив, що ми не змогли купити газ в Європі, тому що Європа переорієнтувалася на свій ринок, задовольняє своїх споживачів, та й ціна там висока.

«А проблема в тому, що немає в нас довгострокових контрактів. Ніхто не зобов'язаний постачати нам газ у кризових ситуаціях. І всі ці розмови про гарантії поставок, як мильна бульбашка. Ніхто ж нас не врятував, не запропонував поставки за нормальною ціною. Платіть 560 доларів за польський газ, більш ніж 500 – за словацьким, угорським напрямками. Потім вони знизять ціну, але за піковими днями переплат буде вдвічі», – акцентував експерт.

«Прикрути» – це було політичне виправдання своєї безгосподарності. «Нафтогаз» мав домовитися з європейським постачальником. У такій ситуації керівництво «Нафтогазу» мало б піти у відставку. Але, на жаль, у нас такий сценарій неможливий», – резюмував Юрій Корольчук.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що НАК «Нафтогаз» припустилася помилки, яка призвела до газової кризи в Україні.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: