У ЄС заявили про необхідність скоротити газову залежність від РФ

Читать на русском
Рішення «Газпрому» не поставляти Україні газ, а також його намір розірвати контракти з «Нафтогазом» повинні підштовхнути Євросоюз до скорочення залежності від російського газу і нафти.

Рішення «Газпрому» не поставляти Україні газ, а також його намір розірвати контракти з «Нафтогазом» повинні підштовхнути Євросоюз до скорочення залежності від російського газу і нафти.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Газпром сплатить Україні все до останньої копійкиСказано 2 березня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Таку думку висловили голова комітету закордонних справ Європарламенту Девід Макаллистер, співголова парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуш Росаті і постійний доповідач по Україні Міхаель Галер в спільній заяві, опублікованій 6 березня, передає «Слово і Діло».

У чому новий ризик для України та як «Газпром» може загальмувати виплати?Газпром розриває всі контракти з Нафтогазом, а Нафтогаз вимагає компенсації та закриває своє представництво. Газову війну двох монополістів оцінили експерти.

Три євродепутата, що представляють фракцію Європейської народної партії, назвали останні дії «Газпрому» ще одним «доказом инструменталізації поставок газу Російською Федерацією як політичного інструменту тиску, що може мати вплив на енергетичну безпеку ЄС».

Вони висловили стурбованість у зв'язку з цією газовою суперечкою, при цьому вітають готовність Єврокомісії до посередницької ролі в ній. Європарламентарі закликали всі сторони якнайскоріше почати тристоронні консультації в форматі ЄС-Україна-РФ і «сумлінно брати участь в цих дискусіях з метою подолання напруженої ситуації».

«Останні події роблять більш важливим для ЄС посилити свою енергетичну безпеку, негайно зменшивши його залежність від поставок нафти і газу від авторитарних режимів, а також зупинивши її повністю в середньостроковій перспективі», - йдеться в заяві.

Раніше в «Нафтогазі» попросили українців протистояти «Газпрому».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: