Мін'юст розпочав опис і арешт активів «Газпрому»

Читать на русском
Стартував опис та арешт активів, що належать Газпрому в Україні. У дохід загального фонду державного бюджету України планується забрати 171 931 854 000 гривень.

Стартував опис та арешт активів, що належать Газпрому в Україні. У дохід загального фонду державного бюджету України планується забрати 171 931 854 000 гривень.

Кабінет Міністрів активно готується до стягнення штрафів із російського Газпрому. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляється на офіційному сайті уряду, пише «Слово і Діло».

«Газпром» потрапив у пастку, яку готував для України - «Нафтогаз»Газпрому не вдалося дискредитувати Україну в очах Європи, натомість росіяни показали себе як ненадійного постачальника.

«Позиція України в ситуації з Газпромом повинна бути жорсткою і послідовною. Газпром має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу і також виконувати вимогу антимонопольного органу України та рішення українських судів. Сьогодні у мене була розмова про наші дії щодо цього з міністром юстиції Павлом Петренком», - сказав Гройсман.

Він нагадав, що формування пакету позовів проти Газпрому в суді Стокгольма 2014 року зумовив також цілий ряд рішень антимонопольних органів Євросоюзу й України про порушення монопольного законодавства. Так, у січні 2016 року Антимонопольний комітет України наклав на Газпром штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні в розмірі майже 86 млрд грн. За рік - через пеню - сума подвоїлася. Газпром намагався оскаржити рішення АМКУ, однак суди всіх інстанцій визнали правомірність вимог України.

Виконавче провадження у цій справі веде Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на підставі рішення суду про стягнення з публічного акціонерного товариства Газпром у дохід загального фонду державного бюджету України 171 931 854 000 грн.

У цій справі почався опис і арешт активів, що належать Газпрому в Україні, підкреслив Гройсман.

До цього переліку потрапило майно компаній Газпромзбут Україна і Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України, а також цінні папери Інституту ЮЖНІІГІПРОГАЗ і АТ Газтранзит. До оцінки вартості цінних паперів залучили українську компанію Українська експертна група, яка оцінила вартість акцій АТ Газтранзит у 630 747 656,00 грн. Ці акції повинні бути продані на відкритих аукціонах.

Як відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення на користь «Нафтогазу» за ключовою вимогою української сторони в рамках спору за контрактом на транзит російського газу в країни Європи.

2 березня «Газпром» заявив, що готовий розірвати газові контракти з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: