Скандальний екс-прокурор ГПУ Сус порушував домашній арешт

Читать на русском
Дмитро Сус порушував умови домашнього арешту і спілкувався через Інтернет зі співробітником Нацполіції, який є свідком у його справі.

Дмитро Сус порушував умови домашнього арешту і спілкувався через Інтернет зі співробітником Нацполіції, який є свідком у його справі.

Про це йдеться в ухвалі Солом’янського суду від 13 лютого, якою Суса взято під варту на 40 діб без визначення застави, повідомляє «Судовий репортер», пише «Слово і Діло».

Колишній співробітник Генпрокуратури перебував під цілодобовим домашнім арештом з 27 липня 2017 року. Оскільки тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців, Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулась про зміну запобіжного заходу. У січні 2018 суд призначив Сусу заставу в сумі 1,76 млн грн. Але він її не вніс у зв’язку з чим його взяли під варту.

При цьому прокурор посилався на деякі нові докази. Так, йдеться про покази свідка, який розповів, що автомобіль Ауді Q7 купував худорлявий чоловік 33-35 років на ім’я Дмитро. Нагадаємо, що офіційно машина належала 86-річній бабусі слідчого. За словами свідка, авто він продав за 50-55 тис. доларів. Також є протоколи допитів чотирьох свідків, які підтвердили, що Сус користувався авто у 2015 році. Водночас в е-декларацію авто внесено не було.

Відповідно до листів ГУ НП в Хмельницькій області Дмитро Сус чотири рази порушив порядок запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, зокрема двічі відлучався від мобільного пристрою більше ніж на 30 метрів (4 хв. 14 сек., 5 хв. 17 сек.) та двічі своєчасно не повернувся додому (3 год. 15 хв., 3 год. 49 хв.).

ГУ НП в Хмельницькій області тричі зверталось до Національного антикорупційного бюро України про заміну запобіжного заходу.

Крім того, незважаючи на заборону суду спілкуватися зі свідками у кримінальному провадженні, Дмитро Сус за допомогою мережі Інтернет контактував зі свідком - працівником ГУ НП в Хмельницькій області, який є близьким товаришем колишнього працівника ГУ НП в Хмельницькій області. Останній у 2016 році на вимогу Суса без необхідних дозволів слідчого судді організував та здійснював візуальне спостереження за працівниками Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У детективів є дані, що Сус доручав йому влаштувати підпал майна співробітників НАБУ і прокуратури, але задумане не вдалося реалізувати.

Також САП посилалась на висновок службового розслідування Генеральної інспекції ГПУ від 18.12.2017 щодо справи про незаконний ігровий бізнес, якою займався Сус. У висновку йдеться, що Сус підлягав би звільненню з органів прокуратури за дії, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, систематичне порушення правил прокурорської етики, неналежне виконання службових обов'язків.

Раніше Сус прокоментував рішення суду про заставу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: