Сутички в наметовому містечку біля парламенту: текстова трансляція

Читать на русском

За даний Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції 14 правоохоронців постраждали і ще 10 чоловік з наметового містечка.

3 березня, вранці близько 7:15 на вулиці Грушевського в центрі Києва на території наметового містечка почалося нове протистояння між активістами і співробітниками Національної поліції. За словами правоохоронців, в наметове містечко вони прийшли для проведення слідчих дій, які санкціоновані судом.

Інформація про кількість постраждалих і затриманих постійно оновлюється, за чим стежитиме «Слово і Діло».

20:45: У Києві відновлено проїзд на ділянці вулиці Грушевського, яку було заблоковано через акцію протесту під Верховною Радою з 17 жовтня 2017 року. Про це повідомив у Twitter речник МВС Артем Шевченко.

19:45: Прокуратура Києва зареєструвала кримінальне провадження щодо можливого перевищення службових повноважень поліцейськими під час ранкових подій біля Верховної Ради. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва.

18:50: Заступник голови Нацполіції, глава Нацполіції Києва Андрій Крищенко повідомив, що в результаті проведення правоохоронцями слідчих дій під Верховною Радою 3 березня, за медичною допомогою звернулися 13 осіб, які перебували в наметовому містечку, і 7 співробітників поліції.

Також в управління поліції були доставлені 111 осіб - «людей, які перешкоджали роботі правоохоронців». Увечері, 3 березня, в управліннях поліції залишаються 8 осіб, інших опитали і відпустили.

18:00: У столичній поліції обіцяють призначити службову перевірку щодо перешкоджання журналістам під час сутичок активістів з поліцією під будівлею Верховної Ради України. Як повідомляє відділ комунікації ГУ НП у Києві, про це заявив начальник управління Андрій Крищенко.

17:00: На вул. Грушевського, біля будівлі Верховної Ради, прибрали всі намети, які були встановлені протестувальниками ще восени 2017 року.

Залишки наметів комунальники згрібають до бордюрів, вивозять на сміттєвозах. Те ж роблять із залишками від загорожі і барикад.

16:00: Стосовно щонайменше трьох журналістів співробітники Нацполіції застосували силу: проти кореспондента «Радіо Свобода Сергія Нужненка застосований газовий балончик, журналіста Hromadske Богдана Кутєпова вдарили ногою, а репортера видання INSIDER Влада Красінського грубо виштовхували щитами з місця події. Про це заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. За його словами, всі журналісти представлялися і показували посвідчення.

15:50: Під Верховною Радою постраждали семеро поліцейських. Про це інформує прес-служба МВС.

Згідно з даними, вони отримали ушкодженнями різного ступеню тяжкості: двоє правоохоронців - легкого та п’ятеро – середнього. За попередніми висновками медиків, у потерпілих закриті черепно-мозкові травми, хімічні опіки, переломи та забої кінцівок.

15:45 :Затриманих у наметовому містечку під Радою випускають із відділків поліції Києва. Про це у соцмережах написав народний депутат Семен Семенченко.

14:55: Керівництво Нацполіції Києва звернулося до столичної влади з проханням про надання «техніки для прибирання снігу та сміття» у Маріїнському парку та на вул. Грушевського після того, як там відбулися слідчі дії.

Лист, за підписом заступника голови НП, начальника Нацполіції Києва Андрія Крищенка, написано на ім'я мера Києва Віталія Кличка.

14:20: Екс-голова Одеської ОДА та лідер партії «Рух Нових сил» Міхеіл Саакашвілі прокоментував події під ВР. За його словами зброю та гранати в наметове містечко спеціально підкинули.

Поліція проводить слідчі дії біля ВРНаціональна поліція України

14:00: За інформацією активістів руху «Визволення», 13 мешканців наметового містечка потрапили до лікарні.

13:40: Керівник секретаріату Уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко на сторінці в Facebook також написав про 112 затриманих.

13:30: Спецтехніка, яка займається демонтажем наметового містечка біля парламенту, не має відношення до комунальних служб Києва, заявляє радник мера столиці Дмитро Білоцерковець.

12:00: За попередньою інформацією речника Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченка, в даний момент відомо про 112 затриманих: у відділенні поліції Печерського району знаходиться 71 затриманий, а в відділенні Шевченківського району – 41 особа.

11:50: За даними руху «Визволення», у міській клінічній лікарні Києва №17 (провул. Лабораторний, 20) зараз знаходяться десять активістів руху, у тому числі шестеро учасників бойових дій: Юрій Дикий (позивний «Дикий»), Микита Кашницький (позивний «Мачете»), Олександр Сєров (позивний «Мак»), Юрій Маркевич (позивний «Мазур»), Віталій Заверуха (позивний «Медляк»), Євген Русин (позивний «Мародер»), Іван Українець, Володимир Николаєць, Павло Реутов та Олег Покляцький. Ще одного активіста медики забрали на операцію в Олександрівську клінічну лікарню.

10:30: У результаті слідчих дій було вилучено 9 гранат РГД-5, «коктейлі Молотова» і 5 димових мін, які вже направлені на експертизу. Як зазначив керівник поліції Києва Андрій Крищенко, обшук був в рамках двох кримінальних проваджень, одне з яких відкрито за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневий палац), а інше – по подіях 27 лютого біля стін ВР.

Він також додав, що жителі містечка пручалися співробітникам Нацполіції й їм довелося застосувати силу. Через сутички не менше чотирьох правоохоронців отримали пошкодження. За цими подіями Нацполіція порушила кримінальне провадження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: