Що буде з наметовим містечком та чи має Саакашвілі майбутнє в Україні?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Тарас Загороднійполіттехнолог

Уже, мабуть, нікого не дивує наметове містечко й усі звикли до того, що час від часу відбуваються якісь протести, лунають заклики й вимоги.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи продовження мітингів під Радою, незважаючи на видворення Міхеіла Саакашвілі з України.

«Насправді, ніхто на них уже не звертає уваги. Вони хіба що викликають роздратування водіїв, які не можуть нормально їздити вулицями, й, відповідно, час від час це призводить до того, що частина міста буває транспортно паралізована. Політичної погоди в країні не роблять й навряд чи будуть», – зазначив Бондаренко.

На його думку, наметове містечко корисне хіба що тим, що можна десь перечекати сильні морози.

«Вони вже не мають політичного значення. Фактично, наметове містечко має лише соціальну функцію. Так, це допомагає перезимувати в теплих наметах, але потрібно дочекатися весни й на цьому все завершиться. Та й прихильників своїх Саакашвілі втратив», – додав він.

Ба більше, на підтримку Саакашвілі не виступила жодна країна ЄС, уточнив експерт.

«Тобто після його видворення жодна країна не висловила протесту, що його вислали з України. Це показує, що Саакашвілі – політичний банкрут. Політичного майбутнього в нашій країні в нього немає», – підкреслив Бондаренко.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

Своєю чергою політтехнолог Тарас Загородній визнав, що протести із Саакашвілі й без – це два різних протести, оскільки багато хто приходив «на нього».

На його думку, не варто вважати, що Саакашвілі не зможе знайти підтримки.

«Так, він трохи розгубив прихильників, оскільки є хаотичним сам по собі», – додав експерт.

Проте, за його словами, розбіглися лише «єврооптимісти».

«Тут усе цілком зрозуміло. Їм просто дали команду, коли Саакашвілі перегнув палку зі штурмом Жовтневого палацу», – уточнив політтехнолог.

«Саакашвілі дуже добре відчуває кон'юнктуру, він умілий політик, за всього скепсису до його практичної роботи. Він дуже добре відчуває кожен настрій, вміє швидко перебудовується й перебільшувати те, що ще вчора було дрібницею. Саакашвілі ще може бути лідером багатьох процесів», – резюмував Загородній.

Хто належить до соратників та опонентів екс-губернатора Одеської області, дивіться в матеріалі «Від любові до ненависті. Друзі та вороги Саакашвілі».

Нагадаємо, раніше представники наметового містечка під Радою заявили, що їм байдуже, що Міхеіла Саакашвілі вислали з України, й вони продовжать мітинги. Наразі активісти вимагають створення антикорупційного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: