Після скасування закону Ківалова-Колесніченка Раді треба ухвалити один з трьох "мовних" законопроектів

Читать на русском
Верховна Рада  має найближчим часом проголосувати один з трьох законопроектів про мову, які вже зареєстровані або розглянути зовсім інший документ.
Укрінформ

Тепер, коли Конституційний суд визнав закон Ківалова-Колесніченко неконституційним і він вже не діє, а закон від 1989 року ще раніше був визнаний не чинним, в країні створився правовий вакуум у мовній сфері. Необхідно терміново приймати новий закон. Отже, Верховна Рада має найближчим часом проголосувати один з трьох законопроектів, які зареєстровані або розглянути зовсім інший документ. Про це «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко.

«Стосовно того, що Конституційний суд визнав неконституційним закон Ківалова-Колісниченка за процедурою голосування. Раніше вже було близько 10 рішень Конституційного суду, коли той чи інший закон визнавали неконституційним саме через порушення процедури. До того ж, в своєму рішенні Конституційний суд не вказав прямо, що саме не персональне голосування веде до неконституційності закону. Він зазначив, що декілька чинників, які порушували процедуру голосування загалом, призвели до неконституційності», – сказав він.

Через таке рішення КСУ багато експертів стали припускати, що тепер можна буде оскаржити велику кількість законів лише за ознаками порушення процедури їх прийняття.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питанняУ світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цього приводу Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо мовного питання.

«Треба дивитись, яка тепер буде подальша практика КСУ. Зараз в суді знаходиться закон про всеукраїнський референдум, який теж можна скасовувати через не персональне голосування. От і подивимося, яким буде рішення КСУ», – зазначив Богдан Бондаренко.

Щодо суті закону, то на його думку КСУ цілковито правильно вказав, що оскільки закон визнано неконституційним за процедурою, то немає сенсу досліджувати його за змістом.

«З однієї сторони це правильно, а з іншої – цей соціально-важливий для суспільства закон був предметом постійних спроб розколоти Україну за мовним критерієм, тому було б бажано, щоби Конституційний суд по основним проблемам щось таки сказав. Але він цього не зробив. Щоправда, й не був зобов’язаний цього робити», – сказав Богдан Бондаренко.

На думку експерта, найважливіше, що КСУ нарешті спромігся прийняти рішення за цим законом і тепер справа за Верховною Радою.

Нагадаємо, закон Ківалова-Колесніченка був ухвалений у 2012 році. В лютому 2014 року парламент намагався його скасувати, але виконуючий обов’язки президента України Турчинов не підписав відповідне рішення. Тоді 57 депутатів звернулися до Конституційного суду щодо визнання конституційності скандального «мовного» закону.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питання – дивіться в нашому огляді.

Яценюк дав дві протилежні обіцянки за законом Ківалова-Колесніченка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: