Парубій хоче зобов'язати нардепів розмовляти в Раді лише українською

Читать на русском
Глава Верховної Ради Андрій Парубій вніс на розгляд парламенту проект закону, який передбачає, що всі народні депутати будуть зобов'язані виступати державною мовою.
Андрій ПарубійФото: УНІАН

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вніс на розгляд парламенту проект закону про внесення зміни до чинного закону «Про засади державної мовної політики» в частині, що стосується мови ведення засідань Верховної Ради.

Відповідний документ «Про внесення зміни до статті 2 регламенту Верховної Ради України» зареєстрований на сайті парламенту, передає «Слово і Діло».

Парубій пропонує замінити абзац: «Засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. Промовець може виступати іншою мовою. Переклад його виступу на державну мову в разі необхідності забезпечує апарат Верховної Ради України».

Порошенко назвав Росію єдиною країною, де утискають українцівПрезидент України Петро Порошенко назвав Росію єдиною країною, де утискають українців. Про це він розповів під час зустрічі з представниками української діаспори в Києві.

Голова парламенту пропонує таку редакцію статті: «Засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. Переклад виступів глав іноземних держав, глав парламентів іноземних держав, глав дипломатичних представництв іноземних держав, інших офіційних осіб іноземних держав та офіційних осіб міжнародних організацій на державну мову в разі необхідності забезпечує апарат Верховної Ради України».

Таким чином, у разі запровадження такої норми всі народні депутати будуть зобов’язані виступати державною мовою.

Нагадаємо, у вересні минулого року працівників Міносвіти зобов'язали говорити лише українською мовою під час виконання службових обов'язків. Також раніше повідомлялося, що Міносвіти хоче зробити українську мову міжнародною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: