У країнах ЄС зараз така ж проблема з газом, як в Україні, через різке похолодання

Читать на русском
Україна переходить на режим заощадження газу через те, що Газпром припинив постачання блакитного палива й навіть повернув Нафтогазу передоплату за березень.
Слово і Діло

«Нафтогаз» та уряд закликали українців зменшити споживання газу через те, що російський «Газпром» припинив постачання блакитного палива в Україну. Чи не загрожує це українській ГТС та чи має право Міненерго закривати дитсадки та школи, щоб «прикрутити» на мінімум опалення в приміщеннях, «Слово і Діло» запитало заступника начальника Департаменту енергоефективності «Нафтогазу» Олексія Хабатюка.

«Маємо зниження тиску газу в магістральних газопроводах з боку Російської Федерації приблизно на 20% від номінального тиску. В сховищах є достатньо газу, але в зв’язку з низькими температурами на вулиці споживання газу десь у 1,5 раза більше, ніж було минулого та позаминулого років у ті самі дати», – пояснив експерт.

Потужність самих газових сховищ щодо підняття газу є обмеженою, й це створює його дефіцит. Такий високий рівень споживання був у 2014 році, але тоді дефіцит газу вдавалося перекривати за рахунок прямого імпорту газу з РФ. А ситуації з перериванням постачання газу були в 2006 та 2009 роках.

«Газпром» розриває всі контракти з «Нафтогазом»Російський «Газпром» починає термінову процедуру розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку і транзит газу.

«Зараз такого імпорту немає, тому що «Газпром» з 1 березня 2018 року відмовився постачати газ в Україну після отримання рішення Стокгольмського арбітражу. Він повернув «Нафтогазу» передплату за березень в розмірі близько півмільярда доларів», – розповів Хабатюк.

За його словами, ситуація цілком контрольована й не загрожує функціонуванню української ГТС. Режим заощадження потрібно витримати протягом трьох-чотирьох днів, поки не спадуть морози. З вівторка синоптики обіцяють потепління. А наразі Міністерство енергетики має право запровадити обмежувальні заходи, в тому числі перевести ТЕЦ та котельні на такі резервні види палива, як мазут, а також обмежити споживання тепла в об’єктах бюджетної сфери. Тому школи та дитсадки можуть закрити до 6 березня.

За словами Хабатюка, в країнах ЄС зараз виникла така сама проблема з газом, як і в Україні, через різке похолодання. В Європі теж різко збільшилося споживання газу для опалення.

«Заходи тиску на Росію мають вживатися не лише з нашого боку, а також і з боку країн ЄС, тому що вони є основними споживачами газу й у першу чергу зацікавлені в тому, щоб Російська Федерація дотримувалася своїх контрактних зобов’язань», – підкреслив Хабатюк.

Нагадаємо, в «Нафтогазі» попросили українців протистояти «Газпрому» та заощаджувати газ.

Раніше в «Нафтогазі» заявили, що вважають рішення «Газпрому» про припинення поставок газу в Україну невиконанням рішення Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю положень контракту на транзит газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: