Угорщина звинуватила Україну в «грубій атаці»

Читать на русском
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що уряд України почав «грубу атаку» проти національних меншин, намагаючись позбавити можливості вчитися і розмовляти рідною мовою.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сийярто заявив, що уряд України почав «грубу атаку» проти національних меншин, намагаючись позбавити можливості вчитися і розмовляти рідною мовою.

Як передає «Радіо Свобода», так він прокоментував рішення Конституційного суду України про визнання неконституційним закону Про основи державної мовної політики (відомого як мовний закон «Ківалова-Колесніченка»), пише «Слово і Діло».

Чому угорці та поляки конфліктують з Україною?Конфлікт із Польщею затягнувся ще з минулого року. Спочатку Варшава грозила чорними списками, а наразі є розбіжності щодо закону про бандеризм. Тепер Угорщина диктує свої вимоги щодо українського освітнього закону. Чому так? Розбирались експерти.

«Український уряд поставило перед собою два націоналістичних завдання - перше: щоб нацменшини не могли вчитися, друге: щоб не було можливості говорити рідною мовою», - сказав Сийярто.

За його словами, в законі «Ківалова-Колесніченка» допустима межа вживання мови нацменшин починалася з 10%, а в новому законопроекті депутати «хочуть прив'язати до 33%». Сийярто розцінив це як наступ на права нацменшини вживати рідну мову.

«У правовій державі не відбуваються речі, які мають місце в Україні», - додав він.

Голова МЗС Угорщини вкотре підтвердив, що Будапешт і надалі блокуватиме євроатлантичні зусилля Києва, поки не буде налагоджена ситуацію з правами нацменшин.

Раніше повідомлялося, що українського посла викликали в МЗС Угорщини через підпал в Ужгороді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: