Чого домагається Угорщина, блокуючи зустрічі Україна-НАТО?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Цей вчинок оснований суто на ставленні угорського уряду до України. Вони блокують різні наші ініціативи, контакти на рівні НАТО та ЄС із однією метою – набрати бали у внутрішньополітичній боротьбі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи зрив засідання Україна-НАТО через те, що Угорщина застосувала право вето й заблокувала зустріч.

«Окрім внутрішньополітичного порядку в самій Угорщині, є ще одна причина такого ставлення. Є політики, які досі розраховують на відновлення так званої «Великої Угорщини». Тому, нехай неочевидно, непублічно, але вони можуть робити певні кроки, щоб іти до цієї мети», – зазначив Дяденко.

Він уточнив, що конфронтація з Україною – це скандал європейського рівня.

«Отже, для Угорщини це шанс порушити питання про двосторонні відносини, а як наслідок, показати, що угорців в Україні утискають, і переконати в цьому всіх, у тому числі угорську меншину», – пояснив політолог.

Експерт додав, що для Угорщини це один із можливих варіантів підготовки до посилення сепаратистських настроїв на Закарпатті.

«Таким чином у майбутньому вони хочуть поставити питання про автономію й відновлення «Великої Угорщини», – припустив він.

На його думку, така ситуація не стільки загрожує серйозними наслідками, скільки створює певні незручності.

«НАТО – альянс, в якому рішення ухвалюються консенсусом. Якщо стоятиме питання ухвалення важливого рішення, то в інших, більш вагомих країн НАТО знайдуться аргументи для Угорщини. Просто зараз Угорщина створює зайві незручності такими рішеннями», – підкреслив фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однозначно, зараз Угорщина просто переслідує свої внутрішньополітичні цілі, оскільки політики за рахунок таких кроків набирають бали перед виборцями, констатував політолог.

«З іншого боку, на жаль, не лишеи в Угорщині є ті, хто готовий перекроювати кордони, згадувати старі образи, історичні аспекти, переселення народів і претендувати на ту чи іншу територію», – резюмував Михайло Дяденко.

Як відомо, раніше МЗС України вирішило відновити своє представництво в Ужгороді.

За даними «Слова і Діла», в досьє президента Петра Порошенка зафіксована обіцянка про те, що рішення про вступ України до НАТО ухвалюватиметься на референдумі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: