На благо Харкова: як виконує обіцянки мер Геннадій Кернес

Читать на русском
Як міський голова Харкова Геннадій Кернес виконує свої обіцянки – в матеріалі Слова і Діла.
Геннадій Кернесsq.com.ua

На вихідних в Харкові стався колапс з опаленням: у ніч на 25 лютого через аварію на тепломережі без тепла залишилися понад 600 об'єктів житлової та соціально-побутової сфери. При цьому температура в місті на той момент опустилася до 17-22 градусів морозу.

Схожа ситуація трапилася 22 лютого, коли через прорив тепломагістралі без опалення залишилися 400 об'єктів. Мер міста Геннадій Кернес тоді заявив, що «уважно стежитиме за перебігом ремонтних робіт», і обіцяв якомога швидше повернути тепло. Тепло повернулося, проте не минуло й тижня, як знову сталась аварія.

У Харкові дали тепло. Дитячі садки, школи та лікарні працюютьКомунальні служби Харкова відновили теплопостачання всіх навчальних та медичних закладів, а підключення до тепломереж житлових будинків очікується впродовж дня.

У міській раді заявили, що причина першого інциденту в зношеності тепломережі. «Ось така ситуація, можна сказати, не є екстраординарною. Не тільки ми маємо прориви трубопроводів. Вони рвуться в усій країні», – зазначив заступник мера Ігор Терехов.

Якщо подивитися на останні обіцянки мера Кернеса, то більшість із них стосується ремонту вулиць і будівництва метро. При цьому ані слова про заміну зношених комунікацій. «Слово і Діло» вирішило детальніше розібратись, як міський голова Харкова виконує обіцянки.

Відзначимо, що Кернес обіймає свою посаду з 2010 року, за цей час він дав 180 обіцянок, 87 яких виконав, а 81 – провалив.

Останню обіцянку Кернес давав у жовтні минулого року після резонансного ДТП на вулиці Сумській. Мер обіцяв надати матеріальну допомогу сім'ям загиблих, а також потерпілим. Компенсація в результаті була виплачена.

У планах на цей рік у Кернеса поки лише реконструкція мінімум 15 шкільних стадіонів: «У місті Харкові працює програма з відродження шкільних стадіонів. Вона дає свої результати: ми реконструювали понад 50 стадіонів, цього року – 15, а наступного року плануємо не менше».

Минулого року мер кілька обіцянок провалив. Зокрема, не був вчасно закінчений ремонт вулиць Віринської та Університетської. Крім того, відклали будівництво метро в напрямку вулиці Одеської, його планують почати в середині 2018 року.

Протягом трьох років в Харкові мають збудувати сміттєпереробний комплекс, на це Світовий банк уже надав місту 44 млн дол. «Протягом трьох років повний комплекс буде запущений для роботи. Концепція, я підкреслюю, й сортування, видобуток газу, когенерація, вироблення теплоносія», – заявив Кернес улітку 2016 року.

Восени минулого року в Харкові відкрився, обіцяний мером ще в 2015 році, Центр надання адміністративних послуг. У центрі містяни зможуть отримати близько 450 адміністративних і соціальних послуг. В офісі працюватимуть представник Пенсійного фонду, відділу реєстрації актів цивільного стану, управління праці та соцзахисту, міграційної та фіскальної служби. Зараз цей центр вважається одним із найбільших в Україні.

Проблеми з готовністю до зими в мера Харкова були ще в 2015 році. У жовтні Кернес заявив, що комунальні служби до холодів готові. Проте 2 грудня перший же снігопад призвів до транспортного колапсу, зупинки електрички, повалених дерев і зіпсованих автомобілів жителів.

Постійно Кернес дає обіцянки щодо ремонту вулиць у місті. Минулого року, наприклад, був реконструйований Московський проспект: там розширили проїжджу частину, перевели водопровідні мережі та зв'язки й відремонтували дороги та тротуари. Майже два роки тривав ремонт вулиці Великої Панасівської, проте там усе ж відремонтували трамвайну лінію, облаштували каналізацію, встановили бортовий камінь та асфальтували дороги. При цьому в 2014 році в Кернеса з ремонтом вулиць не склалося: були провалені обіцянки щодо реконструкції Клочківської, Гвардійців Широнінців, Героїв Праці та площі Тракторобудівників.

Ще один пункт серед обіцянок міського голови – це метро. В 2014 році Кернес обіцяв за будь-що добудувати станцію «Перемога». У листопаді будівництво було відновлене після 10-місячної заморозки й завершене в 2016 році. 19 серпня президент України Петро Порошенко та голова обладміністрації Ігор Райнін відкрили станцію. «Це трьохсоттисячний мікрорайон, щодня 50 тисяч харків'ян зможуть скористатися, можливо, найкращим у світі й найгарнішим харківським метро», – зазначив президент.

Крім того, Кернес обіцяв придбати для метрополітену 9 нових поїздів у Крюківського вагонобудівного заводу. Станом на осінь минулого року був придбаний лише один поїзд. Також у 2015 році мер пообіцяв не підвищувати вартість проїзду в метро.

Не забуває міський голова і про дітей: у районі Залютине він має намір відкрити спортивний клуб для занять воркаутом. «Життя показало, що це дуже популярний напрям у спорті серед дітей, і наступний великий центр ми готуємо до відкриття в районі Залютине. Є приміщення, проект, міська рада схвалить фінансування й там буде клуб», – сказав Кернес у серпні минулого року.

А в 2016 році мер запевнив, що після реконструкції вхід до міського зоопарку буде абсолютно безкоштовним.

Нагадаємо, Геннадій Кернес підписав з Європейським банком реконструкції і розвитку угоду про фінансову підтримку будівництва метро в Харкові.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: