Стали відомі деталі справи Пімахової

Читать на русском
В Антикорупційному бюро розповіли подробиці розслідування справи чиновниці міграційної служби.

Детективи Національного антикорупційного бюро задокументували факт отримання першою заступницею голови Державної міграційної служби Діною Пімаховою неправомірної вигоди в 1,8 тисячі доларів.

Про це йдеться в судовому рішенні Солом'янського районного суду міста Києва двотижневої давнини, повідомляє «Слово і Діло».

Адвокат чиновниці ДМС Богдан Хмельницький підтвердив журналісту «Слова і Діла», що в рамках вказаного кримінального провадження був проведений обшук у квартирі його клієнта.

В ухвалі вказується, що Пімахова, діючи за попередньою змовою з іншими невстановленими наразі особами, розробила схему, яка полягає в отриманні за неправомірну вигоду іноземцями та особами без громадянства документів, що засвідчують правовий статус їх перебування на території України, у вигляді посвідки на тимчасове та постійне місце проживання, а також незаконній видачі таким особам паспортів громадян України і паспортів громадян України для виїзду за кордон.

Затримання агента НАБУ: в Бюро звинуватили СБУ та ГПУ в зриві операціїВ Антикорупційному бюро звинуватили працівників української спецслужби і Генпрокуратури в зриві спецоперації під прикриттям.

Як зазначають у Бюро, наприкінці квітня 2017 року розпочате виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації. За версією детектива, в рамках зазначеного спецзавдання було задокументоване отримання Пімаховою 1,8 тис. дол. за підробку офіційних документів для нібито офіційного працевлаштування громадянина В'єтнаму на території України, отримання ним доходу та документа про освіту. Після чого заступниця голови ДМС отримала від «агента» НАБУ копію паспорта громадянина В'єтнаму й повідомила йому про необхідність надання медичної довідки останнього, зазначивши при цьому терміни виготовлення посвідки та послідовність дій осіб, залучених як посередників для цього.

У подальшому Пімахова повідомила «агенту» про необхідність виготовлення довіреності від імені громадянина В'єтнаму на представників, залучених нею до виготовлення посвідки на проживання. Бланк довіреності надалі з переліком цих осіб вона пообіцяла надіслати «агенту» на його електронну пошту. Згодом бланк був надісланий із переліком із 4 осіб.

Паралельно «агент» НАБУ просив консультації в Пімахової з приводу надання українського громадянства громадянину Ірану. Під час зустрічі заступниця голови ДМС зазначила, що вартість такої послуги становить 30 тисяч доларів, а схема полягає у виготовленні й підробці офіційних документів про наявність у громадянина Ірану близьких родичів серед громадян України, підтверджених рішенням суду (цей епізод згадується у відео НАБУ – див. нижче). За версією Бюро, Пімахова погодилася й, реалізовуючи попередню домовленість, залучила посередника, який, своєю чергою, взяв собі ще помічника.

Роз’яснення щодо зриву спецоперації з викриття корупції в Державній міграційній службі УкраїниNABU

Надалі 26 жовтня вказаний посередник отримав від «агента» НАБУ 3,5 тис. дол. за здійснення впливу на ухвалення рішення про видачу посвідки на проживання іноземному громадянину чиновниками ДМС. Того ж дня посередниця передала помічнику частину зазначених коштів.

24 січня детективи НАБУ провели обшук у помічника посередника Пімахової за місцем фактичного проживання. В результаті слідчих дій були вилучені копії паспортів громадян Грузії та Азербайджану, копії паспорта для виїзду за кордон і посвідчення водія громадянина Ізраїлю та інші документи, визнані речовими доказами.

Працівник Бюро просив накласти арешт на тимчасово вилучені документи. Суддя задовольнив клопотання.

Як відомо, того ж дня Бюро обшукувало квартиру самої Пімахової.

Нагадаємо, в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили про підготовку підозри першому заступнику голови ДМС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: