Названі дві моделі розрахунку ціни газу для МВФ

Читать на русском
Кабінет міністрів України на переговорах з експертами Міжнародного валютного фонду запропонував дві нові моделі спецзобов'язань Нафтогазу для розрахунку цін на газ.

Кабінет міністрів України на переговорах з експертами Міжнародного валютного фонду запропонував дві нові моделі спецзобов'язань НАК «Нафтогаз України» для розрахунку цін на газ.

Як інформує «Слово і Діло», про це пише «РБК-Україна».

Скільки заборгувало населення за комуналку в 2017 роціДержстат стверджує, що найбільшими боржниками є Дніпропетровська, Харківська області та Київ. Натомість в Івано-Франківській і Рівненській областях до кінця року зафіксована переплата за ЖКП.

Зокрема, як стало відомо, минулого тижня Кабмін знову запропонував експертам МВФ новий механізм розрахунку цін на газ.

За інформацією видання, українські чиновники обговорювали з представниками МВФ необхідність перегляду спеціальних зобов'язань НАК «Нафтогаз України». Були запропоновані дві моделі, згідно з якими спецзобов'язання, як і ранішее, поширюватимуться на поставки газу населенню, теплокомуненерго та релігійним організаціям, а їх дія буде продовжена до 1 квітня 2021 року.

Перша модель передбачає, що газ для населення – 10,9 млрд куб. м – постачальникам (облгазам) продає не НАК, а «Укргазвидобування» за ціною 4942 грн за тис. куб. м (без ПДВ).

Залишок (різниця між здобутим обсягом і поставленим населенню) в 5,3 млрд куб. м «Нафтогаз» купує в УГВ за такою ж ціною й продає теплоенергетичним компаніям за ціною 5066 грн за тис. куб. м (без ПДВ). Це означає, що ціна газу зросте на 2,5%. У 2019 році передбачається, що зі зростанням обсягів власного видобутку, залишок газу продаватиметься через енергетичну біржу.

Друга модель відрізняється від першої тим, що передбачає, крім іншого, закупівлю НАК газу для теплокомуненерго (5,3 млрд куб. м) на зовнішньому ринку за ринковою ціною.

Чого насправді хоче МВФ від України та чому відчуває себе обманутим?В Україні перебуває технічна місія МВФ. Чого насправді хочуть кредитори та чим незадоволені, міркували експерти.

Обидві ці моделі передбачають коригування ціни газу в результаті однієї з двох умов: якщо кількість субсідіантов в країні менша за 25%, або якщо Україна в змозі задовольнити потреби всіх категорій абонентів газом власного видобутку.

Раніше Коболєв розповів, коли Україна почне купувати російський газ.

Також стало відомо, скільки газу самовільно поставив «Газпром» на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: