Чого насправді хоче МВФ від України та чому відчуває себе обманутим?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

МВФ кредитує менше, ніж під 3%, тому вони досить непрості кредитори й вимагають певних реформ, які передусім спрямовані на балансування торгівлі та бюджету, щоб дефіцит був мінімальним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий експерт Андрій Блінов, оцінюючи ситуацію з отриманням нового траншу від МВФ.

«В Україну прибула технічна місія. Є два пункти, які виступають ключовими. По-перше, переважно обговорюються положення законопроекту про антикорупційний суд. Західна спільнота відверто проти президентського законопроекту. Президент узагалі довго наполягав, що це не на часі, але, очевидно, позицію зламали. У процедурі формування цього суду значною мірою залишається його підпорядкованість президентській вертикалі та іншим гілкам влади», – зазначив Блінов.

Міжнародна спільнота пропонує це зламати, зробивши частково незалежним від Банкової суд, як це відбулося з НАБУ та САП, підкреслив експерт.

На його думку, будуть доламувати українську владу, щоб ухвалювали цей законопроект за тим лекалом, яке прописане у Вашингтоні.

За словами експерта, другий пункт стосується ціни на газ.

МВФ відчуває себе обманутим через історію з корекцією ціни на газ. Українська сторона спочатку перегляд ціни з МВФ погодила щокварталу в разі її зміни на світовому ринку більш ніж на 10%. Минулого року ми вийшли на варіант із коригуванням щопівроку. А в результаті уряд узагалі все ігнорує.

«Уряд, незважаючи на постанову, в якій прописана формула, нічого не виконує. «Нафтогаз» пише листи з вимогами підвищити ціни на газ для населення майже вдвічі. Гройсман розуміє, що це катастрофа. Постане питання всіх покращень і реформ, підвищиться інфляція», – пояснив економіст.

Він уточнив, що уряд готує політичне рішення про підйом цін на газ із квітня.

«Це буде більш-менш безболісно для населення, тому що опалювальний сезон закінчиться. Відповідно, питання в тому, чи МВФ пристане на таку пропозицію. Умовно кажучи, 20% достатньо, щоб компенсувати витрати «Нафтогазу», не створювати нову фінансову діру», – додав фахівець.

«Гройсман має іншу позицію щодо цього. Він хоче повернутися до ідеї внутрішнього споживання для населення та теплокомуненерго, а імпорту – для промисловості. Тобто два різних рівня цін – внутрішній та зовнішній. Ця система має право на існування. Тут питання в тому, чи погодиться МВФ», – наголосив експерт.

На його думку, МВФ все-таки може прислухатися до соціальних аргументів уряду.

«Можливо, дадуть згоду й придумуватимуть формулу, яка скоригує вартість газу не більш ніж на 20%. Хоча МВФ буде жорстким, поки не будуть ухвалені формула ціни на газ та закону про антикорупційний суд. Раніше ніж у травні траншу очікувати не варто», – резюмував Андрій Блінов.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, скільки платять за світло українці, європейці та американці.

Детальніше про те, які зміни в законодавстві чекають на українців у лютому, на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: