Що українські політики обіцяли військовим пенсіонерам

Читать на русском
Слово і Діло аналізувало, як політики обіцяють підвищити виплати військовим пенсіонерам в Україні.

Як повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, після ухвалення реформи пенсійного забезпечення військовослужбовців, виплати їм збільшаться на 77%. «Слово і Діло» розбиралося, що українські політики ще обіцяли військовим пенсіонерам.

Підвищення пенсій військовослужбовцям обговорювалося ще минулого року. Тоді прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв до кінця 2017 внести до парламенту відповідний законопроект.

«Що дуже важливо: ця реформа (пенсійна – ред.) відкриває нам шлях ще до двох важливих рішень, які, я знаю, напрацьовуються в парламенті. Це накопичувальна система й найголовніше – до кінця року я гарантую з цієї трибуни, я беру на себе зобов'язання, що ми внесемо новий закон про осучаснення й підвищення пенсій військовим пенсіонерам. Їх близько 2 мільйонів осіб і ці люди отримають підвищення пенсій із 1 січня 2018 року», – обіцяв Гройсман із трибуни Верховної Ради.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар пообіцяв забезпечити соціальний захист військових пенсіонерівСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Пізніше Рева пообіцяв, що уряд розгляне законопроект про пенсійне забезпечення військовослужбовців до 1 листопада. В результаті обіцяний законопроект Кабінет міністрів у 2017 році так і не підготував, однак прем'єр 17 січня заявив, що пенсії військовим все одно будуть перераховані з 1 січня 2018 року, навіть якщо відповідний закон буде ухвалений у лютому.

Наприкінці січня народний депутат Сергій Каплін заявив, що змусить Раду ухвалити постанову щодо перерахунку пенсій для пенсіонерів-силовиків, і анонсував мітинг зацікавлених у цьому сторін. Незважаючи на те, що акція під стінами Ради все-таки відбулася (вийшли кілька сотень військових пенсіонерів), парламент не став розглядати відповідну постанову.

Проблемою пенсій Каплін почав перейматися всерйоз. Минулого року він обіцяв домогтися перерахунку виплат для ветеранів-міліціонерів. Однак у липні парламент не зміг ухвалити відповідну поправку нардепа до законопроекту про внесення змін до закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік».

Пенсії в Україні: як політики обіцяють забезпечити українцям гідну старістьПідвищення пенсійного віку та стабільність пенсійних виплат – що з цього приводу обіцяють українські політики.

За те, що Кабмін не розглядав постанову про підвищення виплат військовим пенсіонерам, «Опозиційний блок» 1 лютого подав до суду. Таку обіцянку давали Михайло Папієв і Наталія Королевська.

«Ситуація з пенсіями військових пенсіонерів, а їх півмільйона людей, – це обман уряду. Ми підтримали військових пенсіонерів і подали до суду на Кабінет міністрів, щоб була відновлена справедливість», – повідомив голова фракції Юрій Бойко, який у грудні минулого року обіцяв боротися за підвищення пенсій ветеранам Міністерства внутрішніх справ.

Схожу обіцянку давав нардеп Олександр Немировський: «Завжди відстоював і буду відстоювати законне право пенсіонерів ОВС, МВС та інших силових структур на перерахунок пенсій. На який, вважаю, вони мають право відповідно до закону».

Щоб виконати свою обіцянку, депутат 5 грудня 2017 року долучився до Всеукраїнської акції ветеранів та пенсіонерів силових структур України з вимогою здійснити перерахунок раніше призначених пенсій.

Вимоги Немировського підтримує також Юлій Мамчур, який пообіцяв зробити все можливе, щоб перерахували пенсії військовим і пенсіонерам силових структур. Мамчур навіть направив відповідний запит міністру соціальної політики Андрію Реві.

Нагадаємо, уряд збільшить розмір пенсії військових, які брали участь у бойових діях у зоні антитерористичної операції.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: