У В'ятровича розповіли про безпеку істориків у Польщі

Читать на русском
Український інститут національної пам’яті пропонує надалі проводити зустрічі українських та польських істориків лише в Україні.

Український інститут національної пам’яті пропонує надалі проводити зустрічі українських та польських істориків лише в Україні.

У його заяві йдеться про те, що продовжувати роботу Українсько-польського форуму істориків в попередньому форматі неможливо через зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, пише «Слово і Діло».

Закон про «бандеризм»: чому минуле заважає майбутньому та як діяти УкраїніУ ВР мають намір розглянути та ухвалити постанову щодо закону про бандеризм, який був ухвалений Польським Сеймом і Сенатом. Якою має бути реакція України та чи можливе ветування закону, міркували експерти.

Як зазначається, Український інститут національної пам'яті ініціював Українсько-польський форум істориків, щоб їхній діалог дав можливість подолати наслідки колишніх конфліктів між народами та стереотипи. З 2015 року відбулося 5 засідань, почергово в Україні та Польщі.

«Ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі, яким передбачена, зокрема, кримінальна відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів 1925-1950 років», суттєво звужує простір для дискусій та діалогу», – вважає відомство Володимира В’ятровича.

Український інститут національної пам'яті «не бачить можливостей» для продовження роботи форуму в попередньому форматі.

Безробіття в Україні: динаміка за останній рікБезробіття в Україні за минулий рік порівняно з 2016 роком скоротилося. За даними Держстату, безробітними залишаються майже 355 тисяч українців.

«Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там», – пояснюють у відомстві.

«Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого», – заявляє Український інститут національної пам’яті.

На його переконання, «дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків», адже саме зважена професійна розмова є однією з основ для порозуміння.

Як відомо, президент Польщі підписав скандальний закон.

Конфлікт Україна-Польща: якими будуть наслідки та чого чекати заробітчанамДвосторонні відносини між Україною та Польщею знову на етапі загострення. Безумовно, в стані війни Києву краще шукати союзників, аніж нових противників. Якими можуть бути наслідки, міркували разом з експертами.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений законопроект про Інститут національної пам'яті, який, серед іншого, передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Президент України Петро Порошенко заявив, що ухвалений у Польщі закон про Інститут національної пам'яті, яким передбачена кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, містить неприйнятні оцінки.

У відповідь на схвалення закону МЗС України заявило, що Польща намагається зобразити українців «злочинними націоналістами».

Рада проголосувала за звернення до Польщі через «антибандерівський» закон.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: