Польща пояснить зміни до «бандерівського закону»

Читать на русском
Раду міністрів Польщі здивувала реакція світу на закон. У своїй заяві польський уряд ще точніше розповість, яке значення, кого стосується, чого очікують від цього закону.

Уряд Польщі сьогодні, 1 лютого, виступить із заявою, в якій пояснить суть ухвалених змін до закону про Інститут національної пам'яті.

Про це заявив спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський, повідомляє Onet.pl, пише «Слово і Діло».

«Ця буря здивувала нас, всіх дуже здивувала. І наразі ми хочемо йти до спокійного, збалансованого, поглибленого діалогу», – сказав Карчевський.

Він заявив, що в своїй заяві уряд «ще точніше розповість, яке значення, кого стосується, чого ми очікуємо від цього закону».

«Ми маємо вести діалог, ми маємо пояснити ці назви один одному», – сказав Карчевський.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що ухвалений у Польщі закон про Інститут національної пам'яті, яким передбачена кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, містить неприйнятні оцінки.

Як відомо, 26 січня Сейм ухвалив нову редакцію закону «Про Інститут національної пам’яті», який значно розширює повноваження установи в розслідуваннях «злочинів, скоєних проти польського народу та його доброго імені».

Якщо закон набуде чинності, то особи, які говорять про «польські концтабори» під час Другої світової війни або заперечують «злочини українських націоналістів» проти польського народу, можуть отримати навіть три роки ув’язнення незалежно від місця скоєння злочину.

У відповідь на ухвалення закону МЗС України заявило, що Польща намагається показати українців «злочинними націоналістами».

Ізраїльська влада розкритикувала новий закон. Зокрема, з критикою виступили прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу та посол Ізраїлю в Польщі Анна Азара, яка зазначила, що закон дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення.

31 січня комісії Сенату Польщі без змін підтримали зазначений закон. Він набуде чинності після підписання президентом.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович стверджує, що закон про заборону «бандерівської ідеології» небезпечний не для України, а для Польщі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: