Четвертий рік анексії Криму: якої помилки припустилась Україна та як спекулює Захід

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Ситуація з Кримом складна. Фактично, ми самі виключили Крим із мінського процесу. Україна була першим ініціатором. А Захід погодився на це, тому що вони вважають що російсько-українська війна – проблема України. Тому які можуть бути питання щодо Криму тепер? Зараз немає навіть переговорного майданчику.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи ситуацію з анексією Криму, збитки від якої оцінили в більш ніж трильйон гривень, та ініціативу західних країн щодо продажу території в обмін на грошову компенсацію.

«Україна сама не вжила жодних суттєвих заходів, щоб змінити ситуацію. Ми навіть не ухвалили закон про окуповані території Криму. Ми ухвалили закон про порушення прав населення на окупованих територіях, а не про окуповані території», – констатував Перепелиця.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

Експерт звернув увагу, що в нас навіть щодо Донбасу ВР постійно переносить ухвалення відповідного документа, намагаючись надати йогму більш м’якої форми, не згадувати про агресію.

«А з Кримом ще гірше. Тому, якщо Україна не запроваджує відповідне правове поле, як міжнародні організації, партнери можуть реагувати?», – додав він.

Ми самі припустилися помилки, тому чуємо різні спекулятивні заяви щодо здачі території в обмін на грошову компенсацію, зазначив експерт.

«Це намагання легалізувати окуповані російською владою території України вже як російські землі. Якщо Україна від них відмовиться, то й конфлікт між Україною та РФ буде вважатися вичерпаним, а значить, проблема відновлення фінансових зв’язків Заходу з РФ буде вирішена. Проста схема», – пояснив фахівець.

«Ніхто свої землі не віддає. Їх, як правило, забирають. Якщо вже торгувати територіями торгувати, то, може, й работоргівлю відновити? Продавати населення, поки не всі виїхали з України», – підкреслив він.

Експерт нагадав, що після завершення холодної війни між Радянським Союзом та Японією не був підписаний мирний договір через Курильські острови.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Хіба в РФ мало територій? Але тут питання принципу. Якщо ми віддаємо частину території, то завтра Угорщина претендуватиме на Закарпаття, Польща – на Львів, Румунія – на Бессарабію», – резюмував Григорій Перепелиця.

За даними «Слова і Діла», три роки тому президент Петро Порошенко обіцяв у недалекому майбутньому повернути Крим Україні.

Хто з українських політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна дізнатися з інфографіки «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: