Кабачки та баклажани. Нацбанк відзвітував про зростання цін – інфографіка

Читать на русском

У Нацбанку розповіли, що зростання цін на продовольчі товари в 2017 році прискорилося до 23,5% порівняно з попереднім роком. Найбільше подорожчали продукти харчування: овочі, молочні та м'ясні вироби.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться на сайті НБУ.

Споживчий кошик українця: чому та на скільки зростуть ціни на продукти до кінця рокуЗа даними Держстату, Україна лідирує за зростанням цін на продукти в Європі. Які причини подорожчання і що буде з цінами далі, розбиралися експерти.

«Темпи зростання цін на непродовольчі товари були нижчими, ніж минулого року (3,3% порівняно з 4,8%). Зростання цін на сирі продовольчі товари в 2017 році прискорилося до 23,5% порівняно з попереднім роком і забезпечило основний внесок у споживчу інфляцію», – пояснив регулятор.

У 2017 році також збільшилася вартість овочів та фруктів після падіння в 2016 році. Продовжилося й падіння цін на цукор.

Зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, сповільнилося до 16,1%. Темпи зростання цін на паливо в 2017 році були такими ж високими (20,0%), як попереднього року, в результаті підвищення цін на нафту та ослаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлені в євро).

«НБУ припинив пом'якшення монетарної політики, а в жовтні перейшов до більш жорстких заходів. Саме для поступового зниження інфляції до цільових орієнтирів правління НБУ двічі підвищило ключову облікову ставку у IV кварталі – на 2 пункти до 14,5%», – ідеться в повідомленні.

Раніше в НБУ розповіли, чому в 2017 році інфляція перевищила 13%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: