Антикорупційний суд в Україні: в Європі розповіли про нюанси

Читать на русском
Європейські політики сумніваються в тому, що антикорупційний суд вирішить усі проблеми з корупцією в Україні.

Європейські політики сумніваються в тому, що антикорупційний суд вирішить усі проблеми з корупцією в Україні.

Про це «Слову і Ділу» розповів позафракційний народний депутат, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Борислав Береза.

Останній сесійний тиждень: що із заявленого не встигли зробити депутатиСьогодні завершився перший цього року пленарний тиждень Верховної Ради. За його підсумками Слово і Діло розбиралась, які законопроекти були ухвалені, а що відклали до лютого.

«Мої європейські співрозмовники навели приклад Болгарії, де антикорупційний суд розглядає лише декілька справ на рік. Причому стосуються вони не системної корупції, а, наприклад, хабарів, які отримували поліцейські. Суми там близько 3-5 тисяч євро. І проблему корупції в Болгарії антикорупційний суд не вирішив», – розповів Береза.

За його словами, європейські політики ставили запитання: а що ви будете робити, якщо суд не вирішить це проблему?

«Чи є у вас план «Б»? І з'ясовується, що плану «Б» в України немає», – сказав народний обранець.

Європейські політики також рекомендують українським колегам не політизувати боротьбу з корупцією.

«Європейці дуже часто говорять про те, що в нас останнім часом процес боротьби з корупцією дійшов до відвертого популізму. Кожна з політичних сил намагається взяти під контроль цей процес і приписати собі всі перемоги. Замість того, щоб віддати цей напрямок професійним органам, ви втручаєтеся, говорили мені європейські колеги. У тому числі й самі органи стають об'єктом політизації. Але необхідно, щоб питаннями боротьби з корупцією займалися професіонали. І тут, звичайно, з європейськими політиками важко не погодитися», – розповів Береза.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», Петро Порошенко обіцяв, що Верховна Рада візьметься за створення антикорупційного суду на початку наступної сесії, в лютому. Крім того, на сесії ПАРЄ була ухвалена важлива резолюція щодо наслідків війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: