Чому в Україну не йдуть іноземні інвестиції?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Одна з проблем, яка в нашій країні стоїть гостро, зводиться до обсягів продажів на експорт, і вирішувати її доведеться глобально.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи проблему залучення західних інвестицій до країни.

«Нам потрібні інвестиції в країну, а для цього потрібно створити умови. Це цілий комплекс чинників. По-перше, потрібно остаточно розібратися з воєнною ситуацією на сході України. Зрештою, потрібно визначитися, що робити з Донбасом. Або відділити й забути, або ж почати військову операцію. Потрібно поставити крапку, але до цього суспільство не готове», – зазначив Гавриш.

Другий момент стосується боротьби з корупцією, підкреслив він.

«Боротьба з корупцією просувається вкрай слабко, інвестори не хочуть йти в Україну, а крім антикорупційного суду, нічого особливо запропонувати ми не можемо. Все для своїх. Олігархи розібрали галузі серед своїх. Це всі чудово розуміють, а щоб щось змінити, потрібна політична воля», – додав експерт.

Необхідна державна політика, яка буде спрямована на те, щоб інвестори прийшли, а поки незрозуміло, куди їм узагалі приходити, уточнив він.

Світові рейтинги: Україна залишається не дуже безпечною для бізнесу країною«Слово і Діло» візуалізувало позиції України у світових рейтингах безпеки в контексті ведення бізнесу. Поки що втішного мало.

На його думку, з припливом інвестицій з'являться нові підприємства, й тоді буде простіше.

«Наприклад, нещодавно Україні дав відмову великий сінгапурський інвестор і пояснив це постійним пресингом податкової. «Маски-шоу» начебто заборонили, але показовим є ще один приклад. На початку січня кілька працівників поліції увірвалися до офісу «Київстару». Коли такого не буде, система від цього очиститься, тоді буде простіше», – резюмував Олег Гавриш.

«Слово і Діло» вже повідомляло, що Україна залишається небезпечною для бізнесу країною. Детальніше – на нашій інфографіці.

Також аналітики «Слова і Діла» з'ясували, як депутати голосували за закон про захист бізнесу від тиску силовиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: