Депутати пропонують декриміналізувати незаконне збагачення: реакція соцмереж

Читать на русском

Нардепи з БПП і Народного фронту пропонують скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Слово і Діло з'ясовувало, що про це думають українці.

Днями у Верховній Раді України народні депутати від «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка» зареєстрували законопроект, що передбачає скасування кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення. У Центрі протидії корупції повідомили, що згідно з проектом закону, чиновників планують звільнити від відповідальності за придбання або передачу іншим особам майна, походження якого вони не можуть пояснити. Законопроект також легалізує приховування корупційного майна чиновників шляхом оформлення його на третіх осіб. «Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що про це думають у соціальних мережах.

Примітно, що законопроект не сподобався навіть деяким нардепам. «Законопроект про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення – це повний і абсолютний ідіотизм! Навіть тут, у ПАРЄ, вже в курсі. Запевнив наших міжнародних партнерів, що шансів на ухвалення такого маразму в українському парламенті немає жодних», – написав Леонід Ємець із НФ.

Член Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро Роман Маселко написав, що його такі законопроекти вже не дивують: «На жаль, уже не дивує. У мене лише одне питання: ми мовчки проковтнемо або готові відстоювати боротьбу з корупцією, як у Румунії?».

«На Банковій з'їхали з глузду чи що? Два суперзаконопроекти зареєстрували від БПП: про скасування уголовки за незаконне збагачення, уголовка для журналістів за «фейки». Хлопці борзіють від влади й шизіють від бабла просто не по днях, а по годинах. Януковича вони вже наздогнали. Той, нагадаю, теж хотів закон про кримінальну відповідальність за «наклеп» запровадити», – написав журналіст Сергій Костеж.

«Ну не краса? Не можеш пояснити, де взяв, передай тещі й живи. Не важливо, вкрав ти це з бюджету чи віджав у конкурента, а, може, взагалі убив когось і заволодів його майном – нічого страшного! Коаліція про тебе подбає», – дивується журналіст Назар Приходько.

«Взагалі, спроба представниками корупції позбутися цього закону (про відповідальність за незаконне збагачення – ред.) – це непряма явка з повинною. Скоро будемо відзначати два роки відтоді, як Україна взяла на себе зобов'язання створити антикорупційний суд. Але на це в корупціонерів немає часу – вони вносять проект закону, який фактично скасовує відповідальність за незаконне збагачення», – написав блогер Сергій Наумович.

«Ми, небайдужі громадяни, закликаємо депутатів Верховної Ради утриматися від такого необдуманого кроку й не розглядати законопроект №7499. Запевняємо вас, що небайдуже українське суспільство стежить за вашими діями, й у разі необхідності реагуватиме відповідно», – попередив народних депутатів колишній боєць АТО Масі Найєм.

Аналогічне попередження оприлюднив у Facebook Євген Шевченко: «Ми, небайдужі громадяни, попереджаємо вас, депутатів, про небезпеку, на яку в разі ухвалення цього ганебного закону ви себе піддаєте. Вам на високих Печерських пагорбах здається, що суспільство нічого не бачить, нічого не чує й, врешті-решт, жодної шкоди вам не заподіє, але Янукович також так думав. І де він зараз? І де будете ви, коли наш терпець увірветься?».

Нагадаємо, «Слово і Діло» з'ясовувало в експертів, чи дозволять українці владі декриміналізувати відповідальність за корупцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: