Депутати хочуть скасувати покарання за незаконне збагачення

Читать на русском
Народні депутати від Народного фронту та БПП мають намір скасувати кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення.

Народні депутати від «Народного фронту» та БПП мають намір скасувати кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Громадське».

Кірш пообіцяв домогтись законодавчого заслону корупціїСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відповідний проект закону про внесення зміни до статті 368-2 Кримінального кодексу України з метою приведення її положень до вимог Конституції України зареєстрований у Верховній Раді.

Законопроект ініціювали народні депутати Владислав Данилін та Олександр Кірш («Народний фронт»), Геннадій Чекіта та Андрій Шинькович (БПП).

Як зазначає Центр протидії корупції, депутати від правлячої коаліції пропонують звільнити чиновників від відповідальності за набуття або передачу іншим особам статків, походження яких вони не можуть пояснити.

«Натомість притягти потенційного корупціонера до відповідальності можна буде, лише якщо майно придбане незаконно», – йдеться в заяві ЦПК.

«Зараз чиновника чекає покарання від двох до десяти років позбавлення волі за придбання, наприклад, автівки, вартість якої не відповідає офіційним доходам його сім′ї. У цьому й полягає злочин незаконного збагачення», – наголосила Олена Щербань, керівник юридичного відділу Центру протидії корупції.

«Натомість законопроект пропонує встановити відповідальність чиновника виключно за незаконне набуття майна – наприклад, без належної угоди або довіреностей від власників майна. Таким чином, придбання державними службовцями чиновниками автівок та квартир, що коштують у сотні разів більше за їхній офіційний заробіток, якщо це зроблено офіційно, скажімо, в автосалоні, не передбачатиме кримінальної відповідальності, якщо законопроект буде ухвалений парламентом», – додає вона.

Ситник, Корчак і прокуратура: хронологія глобального конфлікту структурВзаємні звинувачення НАБУ, НАЗК і Генпрокуратури – лише верхівка айсберга великої війни, що ведеться між структурами системи державного звинувачення.

Крім того, законопроект №7499 також легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб.

За нинішнім законодавством чиновника чекає відповідальність навіть у разі, якщо він «запише» власну дорогу нерухомість на родичів, скажімо, тестя чи сестру, але залишатиметься її фактичним власником. Якщо законопроект №7499 буде ухвалений, популярна схема приховування дорогого майна чиновників буде легалізована, а конфіскувати таке майно стане неможливо.

«Законопроект №7499 повністю знищує відповідальність за незаконне збагачення. Ухвалення цього законопроекту призведе до закриття сотень гучних кримінальних справ», – ідеться у заяві ЦПК.

Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення була запроваджена в 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій із візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Як відомо, з 1 січня 2018 року в Україні стартує новий етап електронного декларування.

Раніше працівниця НАЗК заявила, що НАЗК та АП фальсифікують результати перевірок декларацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: