Порошенко відпочив на Мальдівах: реакція соцмереж

Читать на русском

Петро Порошенко відпочив на Мальдівах на початку року. Що про це думають користувачі соціальних мереж, з'ясовувало Слово і Діло.
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко на початку року відпочив на Мальдівських островах. У прес-службі глави держави відзначили, що це була приватна поїздка «з метою короткого відпочинку». Крім того, президент оплатив її з власного рахунку задекларованих коштів і це буде зазначено в декларації. «Слово і Діло» вирішило зібрати думки користувачів соціальних мереж щодо цього.

Частина користувачів зійшлися на думці, що президент країни, яка воює, не має права на відпочинок такого рівня.

«Чи може багата людина полетіти із сім'єю відпочивати на Мальдіви? Безумовно, може. Чи може полетіти на Мальдіви президент країни, яка перебуває в стані війни, де щодня гинуть солдати, і в якій населення переміщується за межу бідності? Очевидно, що ні. Тому що не має на це морального права. У ситуації з Порошенком – не має морального права відпочивати взагалі. Тому що нічого для країни за час своєї роботи не зробив», – вважає журналіст Олександр Дубинський.

Експерт із конституційного права Олександр Москалюк нагадав практику країн Латинської Америки, де президент не може поїхати без дозволу парламенту.

«Безумовно, президента можна звинувачувати, що він провів час на Мальдівах, але чесно нехай кожен собі відповість на запитання: якби в нього була така можливість, він відмовився б від такої подорожі? Тому суспільне обурення значною мірою є наслідком емоцій, а не раціонального пояснення. P.S. У деяких країнах Латинської Америки президент не може без дозволу парламенту залишати країну. Підхід абсолютно правильний, враховуючи прецедент Януковича, але з іншого боку, боюся, що з відвідувань наших парламентаріїв і з огляду на політичні реалії, в такому разі президент міг би стати взагалі невиїзним», – написав Москалюк.

Своєю чергою журналіст Юрій Бутусов здивувався, чому в оточенні президента не знайшлося людини, яка б замислилася про реакцію суспільства.

«Президент країни, частина якої окупована агресором, і Верховний головнокомандувач армії, яка щотижня зазнає бойових втрат, борючись з іноземними загарбниками, відбув на відпочинок на Мальдіви. Декларація дозволяє, питання не в цьому. Але нікого не виявилося в оточенні, хто б сказав: «Петро Олексійович, а що про це люди скажуть?». Війни ж формально немає. Або є? Мабуть, війна для президента вже бачиться вирішеною проблемою», – написав Бутусов.

«На Банковій змушені були визнати, що Порошенко літав на Мальдіви. Але спробували викрутитися: мовляв, це було не на Новий рік і за власний рахунок. На думку Банкової, таке має заспокоїти українців. І дійсно, що тут такого, коли президент злиденної й воюючої країни відпочиває на Мальдівах? Добре попрацював на благо народу – треба добре відпочити», – написав політолог Дмитро Корнійчук.

«Дві новини одного дня. Київський університет імені Шевченка через брак коштів на комуналку скасував заняття студентів до весни. Президент Порошенко на новорічні свята відпочив на Мальдівах. Одна країна, два способи життя», – написав журналіст Сергій Руденко.

«Бачу, деякі з вас обурилися, що головнокомандувач Порошенко під час війни поїхав відпочивати на Мальдіви. Хочу заступитися за Петра Олексійовича. Адже є відомий історичний факт, що під час війни з німцями Степан Бандера також відпочивав на Мальдівах. І Богдан Хмельницький під час Національно-визвольної війни також їздив на Мальдіви. Та й у наш час усі переможні лідери-полководці сидять на Мальдівах, поки їхні солдати воюють. Тому досить нападати на президента. Уже не знаєте, чим йому дорікнути!», – написав Павло Ярмоленко.

Знайшлися й ті, хто захистив президента.

«Вибачте, я щось не розумію. Порошенко не може відпочивати? Або він має відпочивати в Шепетівці?» – вважає користувач Сергій Біда.

«Вважаю себе щирим зрадофілом, але нехай ті, кого це обурило, покажуть як треба, на власному прикладі! Жодних п'янок по п'ятницях і кіно у вихідні, і жодного Дня Валентина, і будь-якого святкування або відпочинку, адже війна», – написав Роман Ковальчук.

При цьому частина користувачів соцмереж пожартували з цього приводу. Наприклад, політолог Петро Олещук написав: «Особисто мене в історії Порошенко-Мальдіви цікавить лише одне. Як він дізнався, що саме в ці дні Путін не нападе?».

Хтось припустив, що президент їздив на Мальдіви, щоб домовитися про безвізовий режим.

Нагадаємо, «Слово і Діло» зафіксувало, що президент Петро Порошенко збирається виконати в 2018 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: