ФБР в Україні: депутат просить суд пояснити законність дій бюро США

Читать на русском
Окружний адміністративний суд Києва має два позови щодо співпраці антикорупційних органів України з Федеральним бюро розслідувань США.

Окружний адміністративний суд Києва має два позови щодо співпраці антикорупційних органів України з Федеральним бюро розслідувань США.

Як повідомляє «Слово и Дело», про це пише прес-служба суду в Facebook.

У ФБР розповіли про співпрацю з НАБУФедеральне бюро розслідувань США співпрацює з НАБУ в рамках, визначених Меморандумом про взаєморозуміння, підписаним у червні 2016 року.

До Окружного адмінсуду столиці надійшов позов від громадської організації до Національного антикорупційного бюро України: «Позивач просить зобов’язати НАБУ надати йому належним чином завірені копії меморандумів про взаєморозуміння, що були укладені між Федеральним бюро розслідувань Сполучених Штатів Америки та Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою».

Наразі суд вирішує, чи порушувати провадження в адміністративній справі.

Також у провадженні суду перебуває позов народного депутата Борислава Розенблата до директора НАБУ Артема Ситника, Служби безпеки України, а Генеральна прокуратура є третьою особою.

Розенблат просить суд визнати протиправними дії Ситника щодо «залучення до оперативно-розшукової діяльності на території України працівників ФБР без попереднього укладення міжнародного договору відповідно до закону України «Про міжнародні договори».

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що агенти НАБУ працюють поза законом, під час роботи використовують контрабандну техніку, а також незаконно співпрацюють із «іноземними агентами».

На це Ситник запевняв, що співпраця з ФБР «повністю відповідає вимогам як національного законодавства України та США, так і міжнародному законодавству».

Керівник САП Назар Холодницький пояснював, що працівники ФБР США перебувають у НАБУ на ротаційній основі, але не беруть участі в проведенні розслідувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: