Аналог ФБР в Україні: яка основна задача ДБР та чи впливатиме новий орган на НАБУ

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

НАБУ та САП, які працюють разом згідно з Кримінальним процесуальним законодавством, сформовані в Україні найбільш прозорим конкурсним чином. Це був період у реформах України після 2014 року, коли результати цих конкурсів на посаду керівників, детективів, прокурорів викликали довіру. Щодо конкурсу в ДБР, то є багато запитань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи запуск ДБР та можливість протидії органу НАБУ.

«По-перше, до конкурсу в ДБР та його прозорості є питання. Конкурс затягували півтора року з різних причин. По-друге, довіра суспільства до цього органу, безвідносно до персоналій того, хто призначений, уже досить підірвана», – зазначив Малишев.

Він уточнив, що основна функція ДБР – не елітна корупція, а дрібна корупція серед посадовців нижчих категорій, насильницькі та інші злочини, скоєні правоохоронцями та суддями.

«Це те, що не належить до компетенції НАБУ. Тому навряд чи ДБР може стримувати НАБУ. Логіка ДБР полягала в тому, щоб виконати вимоги європейських партнерів ще з 1995 року про відокремлення від прокуратури слідства. Нарешті прокуратура займатиметься процесуальним керівництвом та обвинуваченням, як у всіх країнах ЄС», – пояснив фахівець.

Інституційно ДБР не може конкурувати з НАБУ, а НАБУ не може конкурувати з ДБР. Це не взаємостримуючі інституції, хоча є одне «але». Можуть бути ситуації, коли ДБР розслідуватиме справи щодо некорупційних злочинів працівників НАБУ.

Тим самим можуть створюватись якісь штучні, вигадані справи, через які здійснюватиметься тиск на НАБУ, припустив експерт.

«Цей тиск радше процесуальний, якщо він узагалі буде. Зрештою, навряд чи він матиме значний результат», – додав Малишев.

Тому ані інституційно, ані якимось іншим шляхом ДБР не може бути фактором стримування для НАБУ, підкреслив він.

Державне бюро розслідувань: структура та основні функціїРозповідаємо, що собою являтиме Державне бюро розслідувань, директором якого нещодавно був обраний Роман Труба.

«Це дві інституції, які працюють за різними компетенціями, які є рівними за статусом. Бо коли йдеться про ГПУ та НАБУ, то ГПУ є найвищим органом у правоохоронній системі. Тут Генпрокуратура може тиснути на НАБУ. ДБР на НАБУ – ні», – резюмував Борис Малишев.

Відзначимо, що народний депутат України Мустафа Найєм два роки тому обіцяв звернутися до суду з позовом щодо зміни конкурсної комісії, яка обирає очільника ДБР.

Також, за даними «Слова і Діла», раніше генеральний прокурор Юрій Луценко запевнив, що за два роки українська прокуратура не матиме слідства взагалі.

Нагадаємо, 16 листопада минулого року комісія призначила директором ДБР Романа Трубу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: