У НБУ знайшли «крайніх» у падінні курсу гривні

Читать на русском
Офіційна гривня в грудні подешевшала через активізацію Мінфіну щодо виконання видаткової частини бюджету та збільшення закупівель напередодні різдвяних свят.

Офіційна гривня в грудні подешевшала через активізацію Мінфіну щодо виконання видаткової частини бюджету та збільшення закупівель напередодні різдвяних свят.

Як інформує «Слово і Діло», про це заявив в. о. голови Національного банку України Яків Смолій, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

Нацбанк ухвалив важливе рішення щодо облікової ставкиНаціональний банк України ухвалив рішення підвищити облікову ставку з 13,5% до 12,5% річних.

«Кінець року традиційний, нічого специфічного не відбувається», – сказав він на зустрічі з членами Європейської бізнес-асоціації.

При цьому Смолій наголосив, що в разі дуже великих коливань Нацбанк виходив і буде виходити на ринок для їх згладжування. За його словами, загалом у поточному році стабільна ситуація на валютному ринку дозволила НБУ купити до резервів майже $1,5 млрд.

Коментуючи вихід курсу гривні на готівковому ринку до рівня 28 грн/$ при закладеному урядом в держбюджеті-2017 прогнозі офіційного курсу гривні на кінець цього року в 27,8 грн/$, Смолій наголосив, що Нацбанк не прогнозує курс національної валюти.

Він зазначив, що середньорічний курс гривні цьогоріч становить 26,5-26,7 грн/$ при закладеному 27,2 грн/$ до держбюджету-2017.

В п'ятницю, 15 грудня, гривня на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю знизилася до 27,715 грн/$ з 27,445 грн/$ у попередній робочий день. Національний банк України цього дня аукціон не проводив. За даними НБУ, середньозважений курс гривні на міжбанківському валютному ринку цього дня знизився з 27,41 грн/$ до 27,6351 грн/$ – найнижчого її значення із середини січня цього року.

Нагадаємо, восени зниження курсу національної валюти в НБУ також пояснили сезонним явищем.

Раніше Нацбанк змінив порядок видачі індивідуальних ліцензій на перекази іноземної валюти за межі України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: