Курс валют-2018: чому посилюється девальвація

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Наразі в Україні не має жодних причин для знецінення національної валюти, а процес девальвації штучно проводять НБУ та уряд.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Експерт нагадав, що в бюджеті-2018 закладена девальвація гривні до 30,1 за долар. Він зауважив, що чинний та попередній уряди разом із НБУ під керівництвом президента обрали легку для себе дорогу, тому девальвація є неминучою.

«Через девальвацію вирішують одразу дві задачі: по-перше, наповнення, отже, виконання й перевиконання державного та місцевих бюджетів через інфляційний ефект, що приходить слідом за девальвацією. По-друге, задоволення апетитів наших знаменитих експортерів, вони ж головні фінансові промислові групи країни, вони ж головні політичні групи країни», – пояснив економіст.

Девальвація – це легка дорога для влади, але дуже важка для всіх громадян України та українських підприємств, які не є експортерами.

На його переконання, в зв’язку з такою політикою українцям краще не зберігати свої гроші під подушкою.

«Кошти варто тримати в банках: або в одному з чотирьох державних банків – у них усі вклади до останньої копійки гарантуються державою, або в представництвах закордонних фінустанов. Водночас заощадження слід розділяти на три «кошики»: гривня (в кожному разі, вищі відсотки), долар та євро», – резюмував Андрій Новак.

Додамо, раніше в самому НБУ зниження курсу гривні пояснили сезонним фактором і відшкодуванням ПДВ.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: