Смолій на чолі Нацбанку: як зміниться політика регулятора

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Смолій був у команді Гонтаревої, але порівняно з нею він, скоріш за все, буде не таким різким.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи призначення Якова Смолія на посаду голови Нацбанку.

«Якщо Гонтарева виводила банки з ринку, не особливо зважаючи на результат, то Смолій даватиме більше часу, щоб виправити ситуацію. Він буде вельми обережним в ухваленні рішень, менш різким і, ймовірно, роздратованість ринку ним буде меншою», – припустив Гавриш.

На його думку, загалом Нацбанк залишиться структурою, яка проводитиме політику лояльності до кредиторів України, МВФ, Всесвітнього банку, організацій, що дають гроші.

«А це означає, що вони все одно будуть зобов'язані чистити банківську систему від проблемних банків. Просуватимуть теми з тим, щоб посилити права банків, позичальників, щоб позичальникам можна було завжди забрати свої гроші. Звичайно, буде політика і з приводу гривні, але ніхто особливо не буде її стабілізувати», – додав експерт.

Можливо, уряд захоче за це взятися напередодні виборів, щоб долар не так сильно стрибав, уточнив він.

«Можуть бути непрості часи. Якщо ми не отримаємо кредит від МВФ у березні, то це вплине на девальвацію, до чого, власне, все і йде, оскільки в антикорупційній темі є проблеми», – підкреслив фахівець.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

За його словами, щоб стабілізувати ситуацію з доларом, НБУ потрібно буде частину золотовалютних резервів вкладати в ринок, щоб заспокоїти валюту.

«Чи піде на це Смолій? Дуже сумнівно. Він усе-таки радше орієнтуватиметься на незалежність Нацбанку, на зовнішніх кредиторів, західних консультантів, аніж на Гройсмана, Порошенка чи когось іще», – пояснив економіст.

В іншому разі, він ризикує кар'єрою, зазначив експерт.

«Образно кажучи, Смолій – це почасти політика Гонтаревої, але в менш в гострій, емоційній, більш витриманій формі, що менше дратуватиме людей», – резюмував Олег Гавриш.

Як відомо, 18 січня президент Петро Порошенко вніс до ВР проекти постанов про звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови НБУ та призначення на цю посаду Якова Смолія.

Добірка найцікавіших обіцянок голови НБУ – в нашому матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: