Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава Нацбанку

Читать на русском
Із 37 обіцянок, зафіксованих Словом і Ділом, Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

У понеділок заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Луценко заявила, що глава Національного Банку України Валерія Гонтарева написала заяву на звільнення з посади. Раніше, в інтерв’ю одному з українських видань остання сама сказала, що її місія виконана і що вона вже запропонувала Президенту кандидатури людей, що можуть її замінити.

Менше з тим, сьогодні ж у прес-службі Нацбанку заяву Луценко про те, що Гонтарева документально оформила свій намір піти з посади, спростували. «На ваш запит відповідаємо наступне: прес-служба не підтверджує інформацію про відставку глави НБУ Валерія Гонтаревої. Наразі всі члени правління НБУ працюють за планом і мають щільний графік роботи», – відповіли «Слову і Ділу» в Національному банку.

Та оскільки метою роботи «Слова і Діла» є дослідження відповідальності політиків, а глава Нацбанку сама заявила про намір звільнитися, портал вирішив показати, якими виконаними та невиконаними обіцянками запам’ятається українцям чиновниця.

Із 37 обіцянок, які «Слово і Діло» зафіксувало за весь час роботи Гонтаревої, вона на цю мить виконала 14. Провалених обіцянок у глави НБУ 12. При цьому, серед 11 обіцянок, які мають статус «у процесі», є два зобов’язання, зареєстровані порталом ще у 2014 році, які, в разі звільнення чиновниці, отримають статус «не виконано». Йдеться про непрофільні активи Нацбанку, які вона обіцяла продати, та обмеження готівкових розрахунків сумою, еквівалентною 1 тис. євро. В такому разі кількість виконаних і провалених обіцянок у досьє Гонтаревої зрівняється.

Серед тих обіцянок, які глава Національного банку провалила, слід відзначити її нереалізований намір не витрачати золотовалютні резерви (про який вона заявила в 2014-му), заяву про ліквідацію до кінця березня 2016-го банків із нерозкритими акціонерами та недопущення у 2016 році інфляції, більшої за 10%.

Що ж до того, чого главі НБУ вдалося досягти протягом часу, проведеного на цій посаді, тут слід відзначити таке: спрямування коштів, отриманих Україною від МВФ, на поповнення міжнародних резервів, перерахування у 2016 році 38 млрд грн прибутку Нацбанку до Бюджету та проведення того ж року аналізу активів 60 банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: