Святкове «перемир'я»: динаміка обстрілів сил АТО

Читать на русском

Перед новорічними святами Тристороння контактна група провела зустріч, під час якої учасники домовилися про встановлення чергового безстрокового режиму припинення вогню на Донбасі. Цього разу режим перемир'я почався в ніч на 23 грудня. Перша ж доба цього «перемир'я» показала, що бойовики його дотримуватися не збираються, ані дня без порушень зафіксовано не було. Аналітики «Слова і Діла» з'ясували, якою була динаміка обстрілів сил АТО з 22 грудня до 22 січня.

Загалом за цей період було зафіксовано 180 обстрілів сил антитерористичної операції, в результаті яких 13 військових загинули, а ще 52 – отримали поранення.

Карта АТО: ситуація на сході України станом на 23 січняСитуація на сході країни станом станом на 06:00 23 січня 2017 за даними РНБО України, прес-центру АТО, Міноборони, журналістів і волонтерів.

Уже 23 грудня, в перший день, коли діяв режим припинення вогню, на Донбасі загинув один український військовий, ще один був поранений. Наступного дня терористи продовжували провокувати сили АТО на відкриття вогню. У штабі зазначили, що такі дії свідчать про зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту й демонструють небажання дотримуватися режиму припинення вогню.

Кількість обстрілів за цей місяць коливалося від 2 до 10 за добу. Найчастіше бойовики використовували міномети калібру 82 мм і 120 мм.

Під час дії святкового «перемир'я» ситуація на сході України кілька разів загострювалася. 31 грудня було зафіксоване загострення на донецькому напрямку. «На донецькому напрямку в нічний час противник зі стрілецької зброї та гранатометів неодноразово обстрілював наші оборонні укріплення в Верхньоторецькому. На Приазов'ї ворог із мінометів різних калібрів грубо порушував перемир'я біля Гнутового та Широкиного. А неподалік Водяного вів вогонь із гранатометів і легкого піхотного озброєння», – повідомили в штабі.

Два рази за місяць загострювалася ситуація на луганському напрямку: 12 cічня (тоді ж ОБСЄ заявила про початок ескалації конфлікту на Донбасі) та 17 січня (тоді були зафіксовані найважчі втрати сил АТО за місяць – троє загиблих і п'ятеро поранених).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, сьогодні перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив про ознаки ескалації конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: