Чому Рада підтримала Виборчий кодекс: в опозиції назвали причину

Читать на русском
Підтримка в першому читанні проекту Виборчого кодексу частиною парламентської більшості стала повною несподіванкою для опозиції.

Підтримка в першому читанні проекту Виборчого кодексу частиною парламентської більшості стала повною несподіванкою для опозиції.

У цьому «Слову і Ділу» зізнався заступник голови фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв.

«Це велика несподіванка для нас. Але думаю, те, що сталося, це також несподіванка і для них самих. А пояснюється таке голосування просто: ледь народ почав потроху ворушитися, виходити на вулицю, і до нього відразу почалися прислухатися. Заговорили про затвердження закону про Антикорупційні суди, схвалили в першому читанні Виборчий кодекс», - зазначив Соболєв.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

Нагадаємо, 7 жовтня Верховна Рада затвердила в першому читанні проект Виборчого кодексу. Документ був поданий в парламент спікером ВР Андрієм Парубієм. Він передбачає, що вибори до Верховної Ради мають відбуватися за відкритими партійними списками. При цьому з'їзд або конференція партії формують загальнодержавний список кандидатів. Потім цей список розбивається на 27 регіональних списків - за кількістю регіональних округів в країні. Таким чином, виборці отримають право проголосувати, як за регіональний список партії, так і за конкретного кандидата в цьому списку. Той кандидат, який отримає більше голосів, має більше шансів пройти в парламент за списком партії - якщо вона подолає 4% -й бар'єр.

Зміна виборчих правил: чи допоможе це обрати правильного депутатаЗмінити виборче законодавство та перейти на систему відкритих списків – уже традиційна обіцянка для наших політиків. Про ефективність такої системи розповіли експерти.

Як повідомив Соболєв, під час підготовки до другого читання, фракція «Самопоміч» хоче внести поправку, яка забороняє політичну рекламу на телебаченні, радіо та бордах.

«Сьогодні телебачення і радіо контролюють олігархи, які нав'язують виборцю свою думку. У чесного політика, у якого немає грошей і своїх телеканалів, мало шансів конкурувати зі ставлениками олігархів. Тому таку рекламу треба заборонити. Залишити тільки рекламу в пресі, друковану продукцію. Тому що це кожен кандидат повинен мати можливість доносити свою думку до виборців», - пояснив Соболєв.

Нагадаємо, раніше в БПП повідомили, коли Виборчий кодекс розглянуть у другому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: