Антикорупційний суд – не панацея: стимули від Заходу та українські реалії

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

Річ не в тому, чи хочемо ми створювати антикорупційний суд. З точки зору наших партнерів, це необхідність, інакше буде заморожування фінансової допомоги.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи ситуацію зі створенням антикорупційного суду в Україні.

«Ніхто не хоче з боку влади втратити контроль над судовою гілкою, в тому числі й президент. Тому до документа включили деталі, хто, власне, обирає суддів. Тут якраз українська сторона вклала свою позицію. Але слід розуміти, що навіть якщо законопроект ухвалять з урахуванням рекомендацій Заходу, це не врятує ситуацію з макроекономічною допомогою чи траншем МВФ. Чи врятує це ситуацію з протидією корупції – питання риторичне», – зазначила Тищенко.

Крім того, є НАБУ, НАЗК, САП, а на їх створенні також наполягав Захід, тому немає гарантій, що не повториться така сама історія з антикорупційним судом, додала фахівець.

Вона уточнила, що є й опоненти створення саме окремого орану, а тези про єдність судової системи досить справедливі.

«Тобто всі суди мають бути позбавлені корупційних ризиків, тоді це буде дійсно та судова система, якої очікують. З іншого боку, є досвід європейських країн, де діє такий орган. Це абсолютно різна практика його ефективності. Десь це спрацювало, а десь – ні. Як це буде в Україні? Судячи з кількості тих, хто хоче впливати на цей процес, маємо величезні ризики», – пояснила експерт.

Однозначно, один антикорупційний суд – не панацея для всієї системи, але є один нюанс, чому саме нам це потрібно, підкреслила вона.

«Без ухвалення цього законопроекту та загалом антикорупційного законодавства будуть подальші труднощі з отриманням фінансової допомоги, зокрема з боку ЄС та МВФ», – резюмувала Юлія Тищенко.

Розгляд законопроекту народні депутати вирішили відкласти до лютого.

Нагадаємо, у МВФ розкритикували президентський законопроект про антикорупційний суд.

Також у Світовому банку з'явилися питання щодо законопроекту про антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: